Yetkili Sendika Belirleme Çalışmaları Başlıyor Hangi Sendikanın Kaç Üyesi Var?

Yetkili Sendika Belirleme Çalışmaları Başlıyor Hangi Sendikanın Kaç Üyesi Var?

Her yıl nisan ayında gerçekleştirilen sendika çalışmaları için süreç başlayacak. Peki söz konusu süreç ne zaman başlayacak? Sendikalarda son durum nedir? Yetkili sendika ne demek hangi işlemleri yürütür?

Ülkemizde devlet kurumlarında çalışan 2 milyon 858 bin 424 memurdan yüzde 74,54'üne karşılık gelen 2 milyon 130 bin 644'ü, memur sendikalarına üyedir.

Yetkili sendika belirleme çalışmaları nasıl yürütülür?

Yetkili sendika belirleme çalışmaları için bakanlık talimatı ile il müdürlükleri kamu kurumlarından sendika üye listelerini isterler. Bu listeler kbs üzerinden alınır. Tüm ülkedeki sayılar toplanır ve en fazla üyeye sahip sendika yetkili sendika olur.

Sendikalarda son durum nedir?

2023 yılındaki sayılara göre;

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 35 bin 278 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon olarak yetkili sendika olmuştu.

552 bin 948 üye sayısıyla Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) ikinci sırada yer almıştı.

163 bin 656 üyeyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üçüncü sırada yer almıştı.

Eğitim sendikalarındaki durum ise şu şekildedir:

Eğitim Bir Sen 396 bin 421 üye sayısıyla birinci sırada yer almıştı.

242.297 üyeyle Türk Eğitim Sen ikinci sırada yer almıştı.

129.740 üye sayısıyla Eğitim İş sendikası ikinci sırada yer almıştı.

84.679 üye sayısıyla Eğitim Sen üçüncü sırada yer almıştı.

Yetkili Sendika Ne Demek?

Yetkili sendika hükümetle memurlar arasında memurların maaş zammı ve birçok kazanımın görüşüldüğü toplu sözleşme toplantılarında memurları temsil eder. Maaş zamları dahil olmak üzere birçok özlük hakkın iyileştirilmesi adına toplu sözleşme görüşmelerine katılır.

Meb Hocam / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3 Yorum