Tokat Usulü Salamura Yaprak Nasıl Yapılır? En İyi Tokat Yaprağı ve Tokat Sarması Tarifi

Tokat Usulü Salamura Yaprak Nasıl Yapılır? En İyi Tokat Yaprağı ve Tokat Sarması Tarifi

Tokat usulü salamura yaprak yapımı ve en iyi tokat yaprağı, erbaa yaprağı, tokat sarması tarifi haşlanır mı tüm detayları ile derledik.

Özel günlerin baş tacı yaprak sarması, Türk mutfağının en fazla sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. Yaprak sarmasının ince sarılmasının yanı sıra tat katan en önemli özelliği arasında tokat salamura yaprak olması bulunmaktadır. İyi salamura edilmiş yapraklar ile sofralar şenlenmektedir. Tokat usulü salamura yaprak yaparken asma yapraklarının damarsız ve ince olmasına dikkat edilmektedir.

Yıkanmadan ve sapları koparılmadan salamura yaprak yapılmaktadır. Suyun tuzunu ayarlamak basit ve önemli olmaktadır. Pazarlarda her mevsim yaprak bulunmasına rağmen yaz mevsiminde yaprak hazırlığı yapılması önerilmektedir. Yaz aylarında alınan yaprak, yaklaşık bir yıl boyunca saklanabilmektedir. Birçok ev hanımı salamura olarak yapraklarını muhafaza etmektedir.

Tokat Salamura Yaprak

Yaprak sarması denilince ilk akla gelen Erbaa yaprağı olmaktadır. Bütün ev hanımlarının özel davet sofralarında yaprak sarması bulunmaktadır. Tokat yaprağı adeta bir kültür olup altın kadar değerli görülmektedir. Kendine has ekşiliği bulunan Tokat yaprağı, özenle toplanmaktadır. En kaliteli sarmalık yaprak cinsi olarak görülmektedir. Özellikle Erbaa ovaları, Tokat yaprağının yetiştirilme merkezi olmaktadır.

Kışa hazırlık yapan kadınlar, salamura yaprak küflendi ne yapmalıyım merak etmektedir. Uygun bir şekilde muhafaza edilen salamura yaprak, kolay kolay küflenmemektedir. Tokat yaprağı salamura aşamasına gelince geniş ağızlı varillere yerleştirilmektedir. Üzerlerine kaya tuzu serpilen Tokat yaprağı, sıcak su koyularak haşlanmaktadır. Sarma şeklinde tüketilen Tokat yaprağı, bağırsak sağlığı için önemli olmaktadır.

Tokat Yaprağı Nereden Alınır?

Ticari alanda ün yapan Tokat yaprağı, piyasada çok fazla rağbet görmektedir. Yeni mahsul yaprak satışı yapan firmaların tercih edilmesi önerilmektedir. İade ve memnuniyet garantili Tokat yaprağı, müşterileri pişman etmemektedir. Uzun süre raf ömrünü koruyan salamura yaprak, tüketime hazır hale getirilmektedir. Ancak kendi salamura yaprak kurmak isteyenler, salamura yaprak haşlanır mı nasıl yapılır merak etmektedir.

Sipariş verilen salamura yaprakların müşteriye sorunsuz ulaşabilmesi için bidonun ağız kısmı güzelce bantlanmaktadır. Üstelik bidon sıvı geçirmez bir poşetin içine koyulmaktadır. Böylece herhangi bir akma olmamaktadır. Kargoda doğabilecek akma, patlama ve sızma gibi durumlar için gereken önlemler alınmaktadır.

Tokat Usulü Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

Salamura yaprak yapımında, yaprakların bol su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkanan yapraklar kalın desteler halinde bidonun tabanına düz ve yan yana dolacak şekilde dizilmektedir. Püf noktalara dikkat edildiğinde, salamura yaprak kurma son derece kolay olmaktadır. Kalın yaprak destelerinin arasına kaya tuzu serpilmektedir. Bidonun sıkıca kapatılarak iyi bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Yaprakları salamura yapmadan önce dinlendirilmesi önerilmektedir. Özellikle ilk defa salamura yaprak yapacak olanlar, yaprak nasıl salamura yapılır merak etmektedir. Salamura yaprağın takip edilmesi, herhangi bir sorunda müdahale etme şansını artırmaktadır. Su seviyesi azaldıkça, kaya tuzu ile yapılacak karışımın bidona eklenmesi gerekmektedir. Salamura yaprak yapmak için zamanı olmayanlar, satın almayı tercih etmektedir.

En İyi Tokat Yaprağı

Tokat yaprağı genelde salamura şeklinde hazırlanmaktadır. Zeytinyağlı sarma yapmak için tokat Erbaa yaprağı kullanılmaktadır. Üstünde her Tokat yaprağı yazan Tokat yaprağı olmayacağından, tokat yaprağı sahibinden satın alınması gerekmektedir. Tencerede kolayca pişen Tokat yaprağı, hoş bir tada sahip olmaktadır. Renk ve tat olarak Tokat yaprağı kolayca ayırt edilmektedir.

Hasat ayında toplanan tevek yaprağı satışa hazır hale getirilmektedir. Soğuk veya ılık su ile yıkandıktan sonra kullanıma hazır olmaktadır. %100 Tokat yöresine ait en iyi salamura yaprak markası tüketicilerden büyük ilgi görmektedir. Sarı ve açık kahverengi tonlarına sahip olan Tokat yaprağı, su ve tuz ile muhafaza edilmektedir.

Lezzeti ve doğallığı ile sofralara farklı bir tat katan Tokat yaprağı, vakumlu paketler halinde gönderilebilmektedir. İstek üzerine tek parça olarak gönderim yapılabilmektedir. Bunun yanında 5 kg yaprak isteyenler için bidon ile gönderim mevcut olmaktadır. Dışarıdan olumsuz bir müdahalede bulunulmadığı sürece salamura yaprak uzun süre ilk günkü tadını ve lezzetini korumaktadır.

Tokat Sarması Tarifi

Damak çatlatan bir lezzet olan tokat yaprak sarması sofralarda mutlaka yer almayı hak etmektedir. Yapımı biraz zahmetli olsa da Tokat sarması tarifine hemen herkes bayılmaktadır. Yaprağın yumuşaması için akşamdan sıcak suya koyulması ve ertesi gün suyunun dökülerek yıkanması gerekmektedir. İç harcı için kuru soğan, biber salçası, domates salçası, bulgur, yarma ve maydanoz kullanılmaktadır.

İç harcı için tencereye küp küp doğranmış soğanlar, zeytinyağı ve salça ile kavrulmaktadır. Kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra yıkanmış pirinç, yarma ve bulgur eklenmektedir. Tuzu ve baharatları ilave edildikten sonra koyulan sıcak suyun çekmesi beklenmektedir. Tencerenin dibine yapışmaması için sararken yaprağın sapları serilmektedir.

Birçok yemeğin yanına yakışan bir lezzet olan tokat yaprak sarması yöresel yemekler için en ideal olanı olmaktadır. Her mevsim sağlıkla yaprak sarması yemek için salamura yaprak tercih edilmektedir. Pişme süresi tencerenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir.

İç malzemesi kişinin damak zevkine göre değiştirilebilmektedir. Soslarla ve yoğurt eşliğinde sunulan yaprak sarması, iştah açan manzaraya sahip olmaktadır. Efsanevi lezzeti, üşenmeden herkesin yaprak sarması yapmasını sağlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.