2. Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak? 3600 Ek Gösterge Onaylanacak Mı?

2. Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak? 3600 Ek Gösterge Onaylanacak Mı?

Torba yasa ile ilgili son dakika gelişmeleri neler? İçerisinde kaç madde bulunuyor? Maddeler arasında neler yer alıyor? 3600 ek gösterge hangi memurlar için uygulanacak? 9000 prim günü olması gereken Ba-Kur prim gün sayısı kaça düşürülecek? Bunun yapılma sebebi ne olacak? Ev hanımlarının emekli olmalarına yönelik çalışma ile hangi sigortadan yararlanmaları sağlanacak? Primlerinin ne kadarı Devlet tarafından ödenecek? Torba yasanın çıkacağı tarih belli mi? Süreç nasıl işleyecek?

Torba yasa dahilinde, içerisinde ekonomik düzenlemeleri barındıran 86 maddenin 55 tanesi geçtiğimiz aylarda kabul edilmişti. Şimdi ise gözler, kalan maddelerin kabulü için Meclise çevrildi. Bu maddeler arasında ev hanımlarına prim desteği, 3600 ek gösterge, SSK, Bağ-Kur prim eşitlemesi gibi önemli hususlar yer alıyor.

torba-yasa.jpg

Beklenen 2. torba yasa içerisinde kademeli emeklilik de yer alıyordu. Ancak konu ile ilgili açıklama Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapıldı ve böyle bir düzenlemeye ilişkin herhangi bir çalışmanın yapılmadığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. O halde merak edilen konu şu: 2. torba yasanın içeriğinde neler var? Ne zaman çıkması bekleniyor?

Her şeyin öncesinde devlet memurları için 3600 ek göstergenin yer alması beklenen torba yasanın içerisinde Bağ-Kur prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesi gündemde. Bu durum tüm Bağ-Kur'lular tarafından bekleniyor. Tüm Devlet memurları da 3600 ek gösterge beklentisi içerisinde olsalar da bu düzenleme sadece birinci döneme yükselen Devlet memurları için geçerli olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen söz kapsamında da ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerini 1/3 oranında yatırmaları, 1/3 oranındaki primin de Devlet tarafından ödenmesi ve bu şekilde bir emeklilik hakkının ev hanımları için doğması söz konusu.

Tüm bu maddeleri içeren ekonomik düzenlemeler yapılarak TBMM tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulanmaya başlanacaktır. Meb hocam olarak sürecin yakından takipçisiyiz. Şu anda bir zaman bilgisi veremesek de gelişmeleri sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

24 Yorum