Vergisini gizleyen ev sahipleri bu haber size

Vergisini gizleyen ev sahipleri bu haber size

4,5 milyon konut mercek altında, cezalar yolda: Kira beyanları için bu tarihe dikkat! Ev Sahipleri Mercek Altında! Kira Geliri Beyan Etmeyenlere Yasal Yaptırım Yolda

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin doğru beyanını sağlamak amacıyla 4.5 milyon konut üzerinde detaylı bir inceleme başlattı.

Bakan Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, lüks dairelerin beyannamelerinin güncellenmesi ve tapu, belediye, banka kayıtlarıyla konut envanterinin yenilenmesine dikkat çekti.

VERGİSİNİ GİZLEYEN EV SAHİPLERİ BU HABER SİZE

Bu süreçte, düşük havale veya farklı hesaplara yapılan EFT işlemleri de inceleniyor.

Kiracıları olan ev sahiplerinin mart ayında vergi dairesine beyannamelerini sunmaları gerekiyor.

Kira gelirini doğru beyan etmeyen veya eksik gösterenler, bu yıl için belirlenen 33 bin lira istisna hakkından yararlanamayacak ve vergi tutarının iki katı kadar usulsüzlük cezasıyla karşılaşacaklar.

Konut olarak kiraya verenler, gerçek gider yöntemini tercih ederek, ikamet ettikleri konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak gösterebilecekler.

Kira gelirleri vergisinden, bağış, eğitim, sağlık ve sigorta masrafları düşülebilecek.

Kira gelirleri için beyannameler, Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla elektronik ortamda kolayca verilebilecek.

2023 yılında elde edilen kira gelirleri, 2024 Mart ayında beyan edilecek. İstisna tutarı 21 bin lira olan kira gelirleri için, yıl boyunca bu tutarı aşanlar 1 Mart 2024 itibarıyla beyanname vermek zorundadır.

Beyan etmeyenler istisna hakkından yararlanamayacak ve birden fazla konuttan kira geliri elde edenler, bu istisnayı sadece bir konut için kullanabilecekler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.