Oy Kullanma Nasıl Olacak? Sandığa İlk Kez Gidecekler Merak Ediyor

Oy Kullanma Nasıl Olacak? Sandığa İlk Kez Gidecekler Merak Ediyor

Oy kullanma nasıl olacak? 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için ilk kez oy kullanacak olan vatandaşlar, oy kullanma işleminin nasıl yapılacağını merak ediyor. YSK da bunun için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri adım adım açıkladı. İlk olarak oy kullanacağınız sandığı öğrenmeli, oy kullanma saatleri dahilinde sandık başında bulunmalı; kabine haberleşme araçları ile girmemelisiniz... Yanınızda bulundurmanız gerekenler neler? Ne götürmek zorunda değilsiniz? Nereye imza atacaksınız?

Oy kullanma nasıl olacak? Türkiye'nin 32 ilinde oy kullanma işlemi başladı; diğer illerde ise 08.00 itibari ile başlayacak. Özellikle ilk kez oy kullanacak vatandaşlar ise nasıl oy kullanılacağı konusunda araştırmalarını sandık başına gitmeden internet ortamında yapıyor.

Oy kullanma nasıl olacak? Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayınlanan oy kullanma rehberi beş adımda seçmene yön gösteriyor.

• İlk olarak oy kullanacağınız yeri öğrenmelisiniz. Bunun için YSK resmi internet sitesi, e-Devlet, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması, 444 9 975 numaralı çağrı merkezi kanallarını kullanabilirsiniz. Seçmen bilgi kağıtlarını muhtarınızdan da bugüne kadar alabilme şansınız vardı.

Sandık başına, bulunduğunuz ilin oy kullanma saatleri arasında gitmeniz ve oy kullanma işlemini gerçekleştirmeniz gerekecek. Bu sırada yanınızda seçmen bilgi kağıdını götürme zorunluluğunuz bulunmuyor.

• Yanınızda, üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı bulunduğu kimlik kartınızı ya da kimliğinizi tereddütsüz bir şekilde ortaya koyan, resimli, resmi, pasaport, evlendirme cüzdanı gibi bir belgeyi bulundurmanız zorunlu olacak. Aksi halde oy kullanamayacaksınız.

• Kabine, telefon, film, ses kaydetme ya da diğer haberleşme cihazları ile girmeniz yasak olup, bunları, sonradan teslim almak üzere sandık görevlisine teslim etmeniz gerekecek.

• Oy pusulasına sadece seçilen adayın resim ve isminin altında yer alan yuvarlağın içerisine TERCİH ya da EVET mührünü basmanız ve bunun haricinde bir işaret koymamanız gerekecek. Zarfa, herhangi başka bir şey de koyamayacaksınız.

• Zarfın sandığa atılmasının sonrasında seçmen listesinde bulunan yerde, isminizin karşısına imza atmanız gerekecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.