1.032.610 Seçmen Araştırıyor Oy Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

1.032.610 Seçmen Araştırıyor Oy Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Oy kullanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir? Kimlerin oyları geçersiz sayılacak? Hangi oy pusulaları geçersiz sayılacak? Sandık başına ilk kez gidip, ilk kez oy kullanacak olan 1.032.610 seçmen yapacağı hangi davranışla oyunun geçersiz sayılma riskinin bulunacağını merak ediyor. Bu konuda sandık görevlilerinin uyarıları ve öncesinde evde ebeveynlerin önerileri de bulunuyor elbette. Ancak açıklama YSK'dan geldi. Bu yanlışlar, oyları geçersiz sayacak!

Oy kullanırken dikkat edilecek hususlar, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri sırasında oy kullanacak 61.441.882 vatandaş tarafından araştırılıyor. Ancak konu özellikle ilk kez sandık başına gidecek 1.032.610 gencin gündeminde. Çünkü bazı detaylara dikkat etmemeleri halinde oyları geçersiz sayılabilecek. Peki nedir bu önemli detaylar?

Oy kullanırken dikkat edilecek hususlar Yüksek Seçim Kurulu tarafından, maddeler halinde şu şekilde sıralanıyor:

• Arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, sandık kurulu taraffından verilen renk ve biçimde olmayan pusulalar geçerli sayılmayacak.

• Tercih edilen adayın resim ve isminin altında yer alan TERCİH ya da EVET mührü bulunmayan oylar geçerli sayılmayacak.

• Birden fazla aday için TERCİH ya da EVET mührünün uygulandığı oylar geçerli sayılmayacak.

• Parti ya da adayların resim ve isimlerinin altında, mühür basmak için ayrılan alanın dışına taşmış mühürlerin bulunduğu oylar geçerli sayılmayacak.

• Sandığın bulunduğu seçim çevresi hariç, başka bir sandık çevresi için hazırlanmış olan oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

• Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış ya da koparılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak. Ve sandık görevlileri tarafından seçmene yeni pusula da verilmeyecek.

• Oy pusulasında, sandık kurulu tarafından verilen TERCİH ya da EVET mühürünün haricindeki herhangi bir işaret, imza, kaşe... varlığı halinde, kullanılan oy geçerli sayılmayacak.

• Herhangi bir parti ya da adayın bulunduğu bölümün bilinçli şekilde karalandığı oylar geçerli sayılmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.