Çağımızın gözdesi, norm fazlası olmanın zirvesindeki iki branş

Çağımızın gözdesi, norm fazlası olmanın zirvesindeki iki branş

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu öğretmen olarak görev yapan iki branç var ki hem çağımızın gözdesi hem de norm fazlasının zirvesi durumundalar. İşte o branşlar ve yaşadıkları durum...

Öğretmenlik mesleğine her yeni başlayan öğretmen daha önce eğitim fakültesinde hiç duymadığı terimlerle karşılaşmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden biri norm fazlası öğretmen terimidir.

Öğretmenlerin not hesabı her yıl ekim ayında yapılmaktadır ekim ayında yapılan norm hesabına göre okuldaki öğretmen ihtiyaç listesi belirlenir ihtiyaç listesinden fazla durumda olan öğretmenler ise norm fazlası öğretmen olarak adlandırılır.

İşte bu durumdan en çok etkilenen öğretmenlerden bahsedeceğiz. Onlar hem çağın en çok gerek duyduğu öğretmenlerden hem de en fazla Norm fazlası olan öğretmenlerden.
Birinci sıradaki branşımız bilişim teknolojileri branşıdır. Üniversitelerin bilgisayar ve öğretim teknolojileri bölümünden mezun olan ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bilgisayar öğretmeni yeni adıyla bilişim teknolojileri öğretmeni olarak istihdam edilen bu öğretmenlerimizin girebileceği ders saati sayısı sınırlıdır.

Sadece 5. ve 6. sınıflara zorunlu olarak bilişim teknolojileri ve yazılım dersi konulmuştur. Bu sebepten dolayı bu öğretmenlerimiz genellikle bilişim teknolojileri rehber öğretmeni adı altında 6 aylık dönemler halinde görevlendirilen kadrolara müracaat etmektedirler.

Çağın en büyük ihtiyaçlarından olan yazılım ve bilişim teknolojileri maalesef bu öğretmenlerimizin alanı olmalarına rağmen yeterli düzeyde ders saati olmadığı için norm fazlası durumuna düşmektedirler.

Yeni müfredatla beraber bilişim teknolojileri ile ilgili bazı konular matematik öğretmenlerine, Türkçe öğretmenlerine anlatmaları üzerine verilmiştir. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümünden mezun olan bilişim teknolojileri öğretmenleri teknik öğretmen vasfında olmadıkları için meslek liselerinde de derse girememektedirler.

İkinci sıradaki branşımız ise teknoloji ve tasarım öğretmenleridir. Sadece kağıt kesip yapıştırmaktan ibaret olmayan teknoloji ve tasarım dersi aslında bakıldığında bilişim teknolojileri ve yazılım dersini tamamlar nitelikte bir derstir. Dijital tasarımdan, endüstriyel tasarıma varana kadar çağın birçok gerek duyduğu beceri bu derste öğretilebilir.

Ancak söz konusu ders sadece 7 ve 8 sınıflara zorunludur. Böyle olunca da norm fazlası olmak işten bile değildir. Şube sayısı az olan okullarda yukarıda bahsetmiş olduğumuz 2 öğretmenlik branşında tutunması neredeyse imkansızdır.

Bulundukları ilçeden farklı bir ilçeye gitme durumları olan bu iki öğretmenlik branşının norm fazlası olmamak amacıyla tercih ettikleri diğer bir alan ise okul yöneticiliğidir.

Ancak zoraki şartlardan dolayı okul yöneticisi olmak da ne derece sağlıklıdır? Sırf Norm fazlası olmamak için okul yöneticiliğini seçmek ise sizi sevmediğiniz bir işi yapmak zorunda bırakabilir.

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum