Memurun mesai saati dışında ücretli ders verme hakkı

Memurun mesai saati dışında ücretli ders verme hakkı

657 sayılı Devlet Kanunu kapsamında görev yapan bir memurun mesai saati dışında öğretmenlik yapabilmesi mümkün mü? Memur ücreti karşılığında özel öğretim kurumlarında hizmet verebilir mi?

Devlette kadrolu personel olarak çalışan memurun kendi görevi dışında ücreti karşılığında hizmet verebilmesi mümkün mü? Kanunlar bu konuda ne söylüyor? Memur görevini yerine getirdikten sonra mesai saatleri dışında ücretli öğretmenlik yapabilir mi?

Konuya öncelikle memurun çalışma haklarına dikkat ederek bakmak gerekiyor. Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesine göre Devlet Memuru tacir ya da esnaf sayılmasını gerektirecek bir faaliyette bulunamıyor. Ticari ya da sanayi kuruluşlarda görev alamıyor.

Memurluk görevi dışında; serbest meslek kapsamında ofis, büro ya da muayenehane açamıyor.

Peki kanunlarda ücretli öğretmenlik yapmanın şartlarına nasıl yer alıyor?

657 sayılı Devlet Kanunu'nda “Ders Görevi” adıyla yer alan 89. başlıkta “Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs ve yaygın eğitim yapan kurumlarda öğretmen ya da öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara yahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir” hükmü yer alıyor.

Böyle bir durumda devlet memuru görevini aksatmadan ücretli öğretmenlik yapabilir mi?

Kanunda belirtilen hükme göre ihtiyaç halinde görevi aksatmamak kaydıyla aylık karşılığında haftalık ders saatinin yarısı kadar ücretli ders verilebiliyor. Uzman öğretici, usta öğretici ya da öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer devlet memurları bağlı bulundukları birimlerin izniyle, haftada 10 saati geçmemek kaydıyla ücretli ders görevi alabiliyor.

ÖNERİ LİNK: Ücretli öğretmene kadro mesaisi! Yakında müjde gelir mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3 Yorum