İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik dersinde değişen ne oldu? Matematik müfredatından kalkan konular…

İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik dersinde değişen ne oldu? Matematik müfredatından kalkan konular…

Önümüzdeki eğitim öğretim yılı itibari ile ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim gören öğrencileri ilgilendiren yeni müfredata dair detaylar belli olmaya başladı. Her kademede ana ders olarak öğrencinin tüm eğitim hayatını etkileyen Matematik dersi ile ilgili ne gibi değişiklikler yaşandı? %35'lik seyreltilmiş müfredatın Matematik alan becerilerini öğretmede ne gibi etkisi olacak?

İlkokul, ortaokul ve lise Matematik konuları yeni müfredat ile birlikte yenilendi. Bu değişimden öğretmen ve öğrenciler nasıl etkilenecek? merak edildi. bakanlık konuyla ilgili paylaşmış olduğu açıklamada yeni müfredatın %35'lik seyreltme ile sadeleştirildiğini müjdeledi. İlkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri Eylül ayı itibarıyla Matematikteki değişimi net olarak gözlemleyebilecek. Diğer kademelerde ise belirli bir aşamaya gelindiğinde kademeli geçiş süreci başlayacak.

Yeni müfredatta Matematik dersi tüm sınıflarda konu bazında sadeleştirildi. Bazı derslerin bulunduğu kademeye uygun olmaması nedeniyle bir üst sınıfa aktarıldığı fark edildi. Müfredatta yer alan bilgiye göre 5 farklı Matematik alan becerisi, Matematiksel problem çözme, muhakeme veri çalışma veya veriye dayalı karar verme gibi farklı başlıklar belirlendi. Matematik dersi için ezberden uzak ve günlük hayatta daha çok ilişkilendirilebilir bir sürecin yürütülmesi hedeflendi.

1.Sınıf Matematik Müfredatından Kalkan Konular!

Matematik başlığı altında geometri, sayılar ve istatistik konuları ilkokuldan liseye kadar olan süreçte daha tutarlı biçimde yerleştirilmesi için değiştirildi. Öğrencilerin işlem yönüyle zorlandığı fark edildiği bazı içerikler ilkokuldan ortaöğretime taşındı.

Matematikte alınan bir başka radikal karar; kesirler, standart ölçme araçları, zaman ve sıvı ölçme araçları ile ilgili tüm işlemlerin ve takvim okuma konularının 1.sınıftan kaldırılmasına ve 2. sınıftan itibaren verilmeye başlanmasına karar verildi.

1. ve 5. Sınıftan Kaldırılan 4. Sınıfa Eklenen Matematik Konuları!

Sütun grafikleri 5. sınıftan kaldırıldı. Alan ölçme konusu ilkokuldan tamamen kaldırıldı. 3. sınıfta Romen rakamlarının öğrenilmesi hedefi kaldırıldı. İlkokul 1. sınıflara kodlama ve algoritma aktiviteleri, sayma ve şekil örüntüleri eklendi. İlkokul 4.sınıflara günlük yaşamda karşılaşılan olasılık durumları ile denk kesir durumları eklendi.

Köklü sayılar ile ilgili işlemler ortaöğretime taşındı. Lisedeki fonksiyon konusunun 8.sınıftan itibaren verilmesine karar verildi. Sayılar, cebir ve fonksiyonlar konusu yeniden tasarlandı. Geometri konusunda araç ve teknoloji kullanımı öne çıkarken muhakeme ve problem çözme temelli, dinamik bir geometri öğretimi getirildi. Ortaöğretim derslerinde integral çıkarıldı. Yeni ortaöğretim matematik programında limit ve türev kavramları öne çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

5 Yorum