Yeni sistemde öğretmen olmak isteyenlerin en az 3 yılı gözden çıkarması gerekecek!

Yeni sistemde öğretmen olmak isteyenlerin en az 3 yılı gözden çıkarması gerekecek!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda hazırlıklara devam eden Milli Eğitim Akademisi uygulaması yeni bir dönemi başlatıyor. Öğretmen olmak isteyenler için artık süreç daha da zorlaşacak. Peki KPSS'yi kazanmanın yeterli olmayacağı bir dönemde öğretmen adaylarının neler bekliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan ilk radikal karar müfredat değişikliği oldu. 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle yenilenmiş ve sadeleştirilmiş bir müfredat programı okutulacak. Yeni müfredatın taslak metninin paylaşıldığı aynı hafta içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir gelişmeyi daha paylaştı.

KPSS sınavına bir aydan daha az bir süre kala paylaşılan bu yenilik öğretmen adaylarını da tedirgin etti. 2025 yılı itibariyle öğretmen adayları aşamalı bir maratondan geçerek ancak devlet memuru olabilecek.

Yeni sistem doğrultusunda KPSS sınavına giren bir öğrencinin sınav sonuçlarının açıklanması neredeyse 10 ayı buluyor. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra; sınav başvurusunun alınması ve sözlü sınav yapılması ile sınav sonuçlarının açıklanması 10 aylık süreyi neredeyse 12-13 aya çıkarıyor.

Kadrolu Öğretmen Olmak için Ne Kadar Süre Geçiyor?

Sonuçlar açıklandıktan sonra doğrudan öğretmenlik süreci başlamadan hemen önce Milli Eğitim Akademisi uygulaması devreye giriyor. Tam da bu aşamada öğretmen adayı yaklaşık 3 dönem sürecek bir eğitime tabi tutulacak. Bu süre ortalama olarak 1- 1.5 yılı buluyor.

Milli Eğitim Akademisi'nden başarıyla mezun olanların atanması ise bir sonraki eğitim öğretim yılına kalıyor. Bu süreç neredeyse 2.5 - 3 yılı buluyor. Ardından 3 yıllık sözleşmeli öğretmenlik dönemi başlıyor. 3 yılını doldurup 4. yılına geçiş yapan sözleşmeli öğretmen artık kadrolu öğretmen olarak görev alabiliyor.