Yüksek Emekli Maaşı Almanın Püf Noktaları! Siz De Bunları Yapın Siz De Emekli Maaşınızı Arttırın!

Yüksek Emekli Maaşı Almanın Püf Noktaları! Siz De Bunları Yapın Siz De Emekli Maaşınızı Arttırın!

Yüksek emekli maaşı almak hem emeklinin; hem de geleceğini doğru planlamak isteyen çalışanın hakkı. Emeklilerin emekli maaşının yükselmesinde tek bir yol var. Ancak çalışanlar emekli maaşlarının arttırılması için gelecek planlaması yaparken birden fazla detaya dikkat edebilirler? Emekli maaşının yüksek olması için çalışan ne yapmalı? Nelere dikkat etmeli? Nereden emekli olmayı seçmeli? Patronundan ne talep etmeli? Brüt maaşa neler ekletmeli?

Yüksek emekli maaşı almak hem çalışanların hem de emeklilerin hayali. Emekliler aldıkları maaşın sadece yapılan zamlar oranında yükselmesine tabii iken durum çalışanlar için biraz farklı olabiliyor. Çünkü emekli maaşının hesaplanmasında bazı kriterler baz alınıyor ve bu kriterlerin sağlanması açısından çalışırken bazı detayların göz ardı edilmemesi önem taşıyor.

Yüksek emekli maaşı için, emekli maaşı hesaplamasında baz alınan kriterlerin bilinmesi ve çalışırken uygulanması gerekiyor. Aylık bağlama oranları ve güncelleme rakamları bu süreçte en önemli iki kriter olarak karşımıza çıkıyor.

Yüksek Emekli Maaşı Almanın Püf Noktaları

Yüksek emekli maaşı almanın bazı püf noktaları bulunuyor. Emeklilik zamanı işe giriş tarihi ve yaş ile bağlantılı. Ancak ileride alınacak emekli maaşı çalışanın elinde!

• Emekliliğinizi planlarken son 1 - 2 yılı değil, mümkünse 8 - 10 yıl öncesini düşünün. Maaşınız hesaplanırken kazançlarınızın tamamına bakılıyor. Bu şekilde yüksek emekli maaşı alabilirsiniz.

• Çok çalışmak ya da fazla güne sahip olmak emekli maaşının artmasını sağlamıyor. Günü az olan birisi, günü fazla olan birisinden daha fazla maaş alabiliyor. Önemli olan brüt maaş, yani prime esas kazanç oluyor.

• Mümkünse birden fazla yerde sigortalı çalışmak, prime esas kazancın artmasını sağlayacaktır. Kaç yerde çalışılırsa çalışılsın bir ayda en fazla 30 gün çalışılıyor. Ancak prime esas kazanç bu şekilde yükseliyor.

• Mümkünse SSK'dan emekli olunması; tarım sigortası, isteğe bağlı sigorta, zorunlu Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur gibi seçeneklerin ikinci planda düşünülmesi gerekiyor. Özellikle son 3.5 yıl SSK'da bulunursa, emeklilik de SSK üzerinden hesaplanıyor.

• Yüksek kazanç bildirmek daha erken emeklilik ve yüksek emekli maaşı sebebidir.

• Emeklilik başvurusu yapılırken doldurulan Tahsis Formu'na, bakmakla yükümlü olan kişilerin işaretlenmesi unutulmamalı.

• Aylık kazanç emekli maaşını doğrudan etkilediğinden, bordroda gerçek maaşın yazdığından emin olunmalı. Asgari ücrete razı olunmaması gerektiği gibi düzenli alınan ikramiye, prim, kira yardımı gibi ödemeler de brüt kazanca eklenmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.