Bugün Başladı! Uzaktan Muayene Nasıl Olacak? 10 Gün Sınırı Ne İçin Önemli?

Bugün Başladı! Uzaktan Muayene Nasıl Olacak? 10 Gün Sınırı Ne İçin Önemli?

Uzaktan muayene nasıl olacak? Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2024 Çarşamba günü itibari ile hayata geçirilen uzaktan muayene uygulaması için randevular nereden alınacak? Muayene nasıl yapılacak? Hasta aynı hastanenin aynı branşından kaç gün sonra tekrar randevu alabilecek? Bir hastane, günde kaç hastayı uzaktan muayene edebilecek? Randevu ücretini kim kaşrılayacak? Hastaların 10 gün sınırına neden dikkat etmeleri gerekiyor?

Uzaktan muayene nasıl olacak? Sağlık Bakanlığı her geçen gün yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. 13 Mayıs 2024 tarihinde MHRS randevu onaylama nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrenmemizi gerekli kılan onaylı randevu sistemi hayata geçirilmişti. 22 Mayıs 2024 Çarşamba (Bugün) itibari ile de uzaktan muayene uygulaması hayata geçirildi. Hastalar hastaneye gitmeden, sesli ya da görüntülü muayene olabilecek ve ödemelerin tamamı SGK tarafından karşılanacak.

Uzaktan Muayene Nasıl Olacak?

Uzaktan muayene nasıl olacak? Hastalar MHRS üzerinden randevu alarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde uzaktan muayene olabilecekler. Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin kapsam dışı olduğu uygulamada Şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alması dolayısı ile uygulama kapsamı dahilinde yer alıyor.

Muayenesi yzman doktor tarafından yapılacak olan hastalar için gerektiğinde e-Reçete ve e-Rapor düzenleyebilecek doktorlar tarafından yazılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ancak bir hastane, gün içerisinde ayakta muayene ettiği hasta sayısının %15'inden fazlası için uzaktan muayene uygulamasını yapamayacak. Bir hasta ise aynı hastaneden bir gün içerisinde sadece bir muayene randevusu alabilecek.

Bu aşamada şu detaya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor: Hasta, 10 gün içerisinde, hastanenin aynı branşına muayene için gidecek olursa, bu durumda muayene ücreti SGK tarafından karşılanmayacak.