Öğretmenlerin okuldan sonra kurs açması için ne yapması gerekir?

Öğretmenlerin okuldan sonra kurs açması için ne yapması gerekir?
 Yazar / MEB Hocam
Dersi dışı egzersiz çalışmaları olarak nitelendirilen eğitim faaliyetlerini açmak için öğretmenlerin yapması gereken ve uymaları gereken kurallara yönelik olarak en ince detayına kadar gereken iş ve işlemleri sizler için sıralıyoruz.

Ders dışı egzersiz çalışması olarak belirtilen eğitim faaliyetleri öğrencileri sportif, sanatsal ve sosyal açıdan desteklenmesini sağlayan eğitim faaliyetleridir. Söz konusu eğitim faaliyetleri hafta sonu veya okul bitimi itibarıyla hafta içi düzenlenir.

Okullarda açılacak olan ders dışı egzersiz faaliyetleri ile ilgili olarak aşağıdaki hususlar dikkatle incelenerek uygulanmalıdır.

3.webp

1- Ders dışı eğitim çalışması yapacak öğretmenlere ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6’sını geçemez. Eğer Ders Dışı Eğitim Faaliyeti yapmak isteyen öğretmen ve ders sayısı branşlara göre %6’lık dilimi geçiyor ise eğitim öğretim yılı başında yapılacak ilk öğretmenler kurulu toplantısında hangi branşlarda ve etkinliğin hangi öğretmen tarafından yapılacağı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6’sını geçmeyecek şekilde belirlenecek ve kurulda karar altına alınacaktır.

6.jpg

2- Aynı grup için yürütülen etkinliklerde birden fazla öğretmene ders dışı eğitim çalışması için ek ders görevi verilmeyecektir.

3- Çalışmalar ders dışında yapılacak, kesinlikle ders saatinde ve boş derslerde olmayacaktır. Aylık programlarda çalışma saati ve yeri belirtilecek, öğle saatinde çalışma yapılmayacaktır.

4- Öğretmenler çalışmalarını sabahçıysalar öğleden sonra veya hafta sonu; öğlenciyseler sabah veya hafta sonu yapacaklardır. (İlçemizde bütün İlköğretimlerde tekli öğretim yapılmaktadır.) Tam gün eğitim yapan okullardaki çalışmalar, okul çıkışında veya hafta sonu yapılmalıdır. Çalışmaya katılacak öğrenci velilerinden mutlaka öğrencinin çalışmaya katılabilmesi için izin belgesi alınacaktır.

7.png

5- Yıllık programda belirtilen zaman içerisinde yapılamayan çalışmalar, okul idaresine yazılı bilgi vermek kaydıyla çalışmalarını uygun olan gün ve saatte yapacaklar, buna rağmen çalışmasını yapmayan öğretmenlerin egzersiz ücretleri kesilecektir.

6- Çalışmanın yerinde ve zamanında yapılan değişiklikler önceden okul idaresine yazılı olarak bildirilmeli ve gerekli onay alınmalıdır.(İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden)

7- Çeşitli nedenlerle zamanında yapılamayan çalışmalar için onay alınmak suretiyle telafi programı uygulanabilir.

8- Yıllık ve aylık programlarda yapılacak, çalışmalar açıklamalı olacaktır. Her günün çalışması ayrı ayrı belirlenecektir.

9- Yıllık çalışma programı tamamlandığında, yapılan ders dışı çalışmaları hakkında bitiş raporu hazırlanarak okul idaresine verilecektir.

10- Ders dışı egzersiz çalışmaları günlük egzersiz ders defterine işlenerek imzalanacaktır. Her egzersiz yapan için ayrı bir defter tutulacaktır.

11- Yapılan egzersiz çalışmaları sonucunda okullarda mutlaka bir faaliyet yapılacaktır. Güzel sanatlar, Halk oyunları v.b. alanlarda çalışma yapan okullar yıl içerisinde ya da yılsonunda çalışmalarla ilgili etkinlik yapacaklar. Satranç turnuvalarına öğrencilerin katılımı sağlanacaktır. (Beden Eğitiminde takımların alt yapı hazırlığı ve okul içi turnuvaları bu
faaliyetlerdendir.)

12- Ders dışı egzersiz planı bir kişiye ait olacak bir başkasının planından fotokopi yapılmayacak, ortak imzalanmayacak, öğretmenin tamamen kendi çalışması olup ders dışı egzersizleri çalışma planı formatına uygun bir şekilde bilgisayarda yazılacaktır. (Planlar 2+2+2 veya 3+3 şeklinde yapılabilir.)

13- Ders dışı egzersiz çalışmaları 2010/49 nolu genelgede belirtilen etkinlik alanlarında yapılacak bunların dışında herhangi bir etkinlik alanı kabul edilmeyecektir. ( Şiir dinletisi, güzel konuşma ve yazma, dergicilik, gazetecilik, maket uçak ve bayram ve törenlere hazırlık çalışmaları gibi etkinlik alanları yazılmayacaktır. Bunların bir kısmı edebiyatın konularıdır, ayrı bir etkinlik alanı değildir. Bayram ve törenlere hazırlık bütün eğitim çalışanlarının asli görevidir.)

4.jpg

14- Egzersiz planları üçer nüsha olarak hazırlanacak, alt yazı ve onay planla aynı sayfa üzerinde bulunacak, öğretmenin ve okul müdürünün imzası olmadan planlar onaya gönderilmeyecektir. Çalışmaya katılacak öğrenci listesi planlara eklenerek onaya gönderilecek. Alanının dışında belge ile çalışan öğretmenlerin belgeleri genelgeye uygun olacak, belgelerin fotokopileri okul idaresince onaylanarak planlara eklenecektir. Planların tarihleri okul yönetimleri tarafından kontrol edilerek resmi tatil ve bayram günlerine çalışma konmayacaktır.

15- Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, ücretli öğretmenlere 2010/49 nolu genelge gereği bu madde kapsamında ek ders görevi verilmeyecektir.

16- Birden fazla okulda görev alan öğretmenler kadrosunun bulunduğu okulda ders dışı egzersiz çalışmaları yapar ancak o okulda ders dışı egzersiz çalışması yok ise kadrosunun bulunduğu okul müdürünün izni ile görev yaptığı diğer okulda ders dışı egzersiz çalışmaları yapabilir. İki ayrı okulda veya birden fazla branşta ders dışı egzersiz çalışması yapanlar sadece birinden ücret alırlar.

17- Ders dışı egzersiz çalışmalarında konular eğitime yönelik olmalıdır. (Kütüphanenin temizliği ders dışı egzersiz sayılmaz.)

18- Küçük izciler, izciler ve ergin izciler kendi sınıf çalışmalarını yıllık planın etkinlik, beceri ve davranışlar bölümünde yazacaklardır. Ortak etkinlikler plan üzerinde ortak etkinlik şeklinde yazılacak ve konusu belirtilecektir.(İzcilik çalışmaları için onaylar İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınacak ve İlçe Milli Eğitime bir dosyası teslim edilecektir.)

19- İlgili genelgenin ‘’…Yapılacak kontrol ve denetimle bu etkinliklerin olması gerektiği gibi yürütülmesini sağlamaktan birinci derecede sorumlu olan eğitim kurumu müdürü …’’ hükmü gereği çalışmaların kontrol ve denetiminden 1. (birinci) derece sorumlu okul müdürleridir. Yapılan ders dışı egzersiz çalışmaları okul müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının gözetiminde ve sorumluluğunda olacaktır.

20- İlgili genelgenin ‘’..çalışma programları, İlçe/İl milli eğitim müdürlüklerince onaylanmadan yürürlüğe konulmaz …’’hükmü gereği çalışma programı onaydan sonra yürürlüğe girer ve yürürlüğe girdikten sonra gündüz ücreti üzerinden ücret tahakkuk ettirilir. Onay makamı İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükleridir.

21- Ders dışı çalışma planları 3 nüsha halinde çıkarılarak İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne onay için üst yazı ile gönderilmelidir.

Ders dışı eğitim çalışmaları nelerdir?
İzcilik
Beden eğitimi ve spor çalışmaları
Halk oyunları
Güzel sanatlar

Ders dışı eğitim çalışmalarını yürüten öğretmenlere ne kadar ek ders ücreti ödenir?
Ödenecek ek ders ücreti, haftada 6 saattir. Ödemelerde gündüz öğretimi için öngörülen ücret esas alınacaktır. fiilen çalışma yapılmayan dönemler için öğretmenlere bu kapsamda ek ders ücreti ödenmeyecektir.

Çalışma programları, ilçe/il millî eğitim müdürlüklerince onaylanmadan yürürlüğe konulmayacak ve Hiçbir şekilde çalışma programının yürürlüğe konulmasından önce ve programda gösterilen toplam çalışma saatinin üstünde ödeme yapılmayacaktır.

Aşağıdaki hallerde etkinlikler durdurulur. Durdurulduğu tarihten itibaren
o etkinlik kapsamında ek ders ücreti ödenmez.
1.Öğrenci sayısının grup oluşturmak için öngörülen asgari sayının altına düşmesi.
2.Etkinliklerin amacı dışına çıkması.
3.Etkinlikten beklenen amaçlara ulaşılmasının mümkün olamayacağının saptanması.

1 etkinlik grubu için kaç öğretmen görevlendirilebilir?
Aynı grup için yürütülen etkinlikte birden fazla öğretmene ek ders görevi verilmez.

Aynı etkinlik için kaç öğretmen görevlendirilebilir?
Okulda bir ders yılında okutulacak toplam ders saati sayısının %5'ini geçmemesi şartıyla
oluşturulan her gruba bir öğretmen görevlendirilebilir.

Etkinlikler de kimler görev alamaz?
Kurum müdürü.
Müdür başyardımcısı.
Müdür yardımcıları.
Vekâleten atansalar dahi hiçbir şekilde ek ders görevi verilmez.

Etkinlikler belirlendikten sonra bu etkinliklerde görev almak isteyen öğretmen sayısı fazla olursa ne yapılır?
Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamındaki herhangi bir etkinlik alanında en az öğrenci sayısı dikkate alınarak oluşturulabilen grup sayısına göre etkinliği yürütecek nitelikteki öğretmen sayısının daha fazla olması hâlinde, bu etkinliğin hangi öğretmen veya öğretmenler tarafından yürütüleceği ilgili okulun öğretmenler kurulunca belirlenir.

Etkinlikler en az kaç öğrencinin katılı ile açılır?

1.jpg

2.jpg

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.