Öğretmenler Dikkat! Uzmanlık sınavı iptal olabilir

Öğretmenler Dikkat! Uzmanlık sınavı iptal olabilir
Uzman öğretmenlik sınav şartının önümüzdeki hafta iptal edilme olasılığı gündemdedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen sınav şartının kalkması, öğretmenler arasında büyük bir değişikliğe neden olabilir. İşte detaylar!

Öğretmenler Dikkat!' Uzmanlık sınavı iptal olabilir

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında öğretmenleri kariyer basamaklarına göre sınıflandırmıştır. Bu basamaklar öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olarak belirlenmiştir. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için sınav şartı getirilmiştir. Ancak, yüksek lisans ve doktora sahibi olan öğretmenler bu sınavdan muaf tutulmuştur. Şu anda ise uzman öğretmenlik için uygulanan sınavın kalkma olasılığı gündemdedir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan öğretmenleri kapsayan ÖMK'ya göre, meslekte 10 yılını dolduran öğretmenler uzman öğretmen unvanını alabilirken, 10 yıl görev yapan uzman öğretmenler ise başöğretmen olabilmektedir. Uzman ve başöğretmenlik sınavına girenlerin 70 puanlık bir barajı geçmeleri gerekmektedir. Ancak bu sınav, öğretmenler arasında uzun süredir tartışma konusu olmuştur.

habericioggretmen.jpg

AYM iptal davasında sendikaları dinleyecek

Kariyer basamaklarında yer alan sınav şartının kaldırılması için öğretmenler yoğun çaba sarf etmiştir. Ancak şu ana kadar sınavın kalkması gerçekleşmemiştir. Öğretmenlerin itiraz ettiği bu sınavın iptali için Eğitim İş Sendikası Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi (AYM), Eğitim İş'in başvurusunu kabul etmiş ve davayı 5 Temmuz 2023 tarihinde görüşecektir.

Sınavın iptal edilmesi durumunda ne olacağı konusunda ise şu anda belirsizlik vardır. Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılı için uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları için başvuruları almış durumdadır. Eğer Anayasa Mahkemesi sınavın iptaline karar verirse, sınav başvurusu yapan öğretmenler bu sınava girmeyecekler ve kariyer için diğer şartlara bakılacaktır.