Öğretmenlikten yöneticiliğe geçmek isteyenler bunları bilmeden yönetici olmayın

Öğretmenlikten yöneticiliğe geçmek isteyenler bunları bilmeden yönetici olmayın
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda yapılacak olan ilk defa yönetici atama başvuruları sona erdi. Hoca sınavın ardından öğretmenleri Bir de tercih süreci bekleyecek. İşte öğretmenlerin konu ile ilgili bilmeleri gereken en önemli hususları sizlere anlatıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl ilk önce yeniden Yönetici Görevlendirme atamalarını yapar. Ardından da ilk defa yönetici atamalarını yapar.

Öğretmenlikten ilk defa yöneticiliğe geçecek olan personel yöneticiliğe müdür yardımcılığından başlar. Peki müdür yardımcıları ne iş yapar? Neleri bilmek zorundadır?

Müdür yardımcıları okulun iş ve işleyişi ile ilgili mevzuat gereği müdürün vereceği bütün işleri yapar.

Müdürüm Burada tek görevi söz konusu yapmış olduğunuz çalışmaları denetlemektir.

Yani anlayacağınız okuldaki bütün evrak ve öğrenci işleri Ayrıca personelin yönetimi size kalmış durumda olacak.
Okul yöneticiliğine geçenleri bilmesi gereken diğer bir husus ise bilmiyorum kelimesini sözcüklerinden çıkarmaları gerektiğidir.
Milli eğitimle ilgili tüm kanun yönetmelikler ve yönergeler tarafınızca bilinmek zorundadır.
O an bilmiyorsanız bile araştırarak o işin nasıl yapılacağını öğrenmek zorundasınız.

Ayrıca müdür yardımcılarının kullandığı onlarca modül bulunmaktadır. Bunları kısaca sayacak olursak; MEBBİS modülündeki bütün e-okul ve diğer benzeri modül araçları tarafınızca bilmek zorundadır.

Ek ders ödemelerinden her türlü ödeneğin istenmesine ve maaşlarla ilgili takibini takibin yapılmasına varana kadar bütün mali işlemler KBS adı verilen sistem üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca doküman yönetim sistemini bir uzunuz gibi düşünebilirsiniz. DYS olarak ifade edilen doküman yönetim sistemi tarafınızca çok iyi bilmek zorundadır.

Öğretmenlerin Sizden fazla ek ders ücreti alabileceğini de unutmamanız gerekmektedir. Siz sabahtan akşama çalışmanıza rağmen öğretmenler sadece derse girerek sizden, müdürünüzden ve hatta şube müdürlerinden fazla ek ders alabilirler.

Kar tatili gibi idari tatillerde siz göreve gelmek zorundasınız. Ancak öğretmenlerin böyle bir zorunluluğu yoktur ders olmadığı için okula gelmek zorunda da değillerdir.

Gelelim idareciliğin en zor ama en zor kısımlarından birine. Yaz tatilinde yapılacak olan 9 - 5 mesai... Evet yaz sıcağında öğretmenler tatildeyken siz öğrenci kayıtları LGS başvuruları ve öğrenci nakilleri gibi iş ve işlemleri yapmak zorundasınızdır. Yeni eğitim öğretim yılında okula hazırlamak da sizin görevinizdir.

İşte bunları bilmeden yönetici olmamanız gerekmektedir. Sonra istifa etmeniz durumunda eğer alanınızda boş bir norm bulunmazsa maalesef ilçenizde norm fazlası duruma düşebilirsiniz.

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

7 Yorum