Açık uçlu, kısa cevaplı soru dönemi alarm veriyor! Öğrenciler zorlansa da devam edecek mi?

Açık uçlu, kısa cevaplı soru dönemi alarm veriyor! Öğrenciler zorlansa da devam edecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı ortak sınavlar kapsamında uyguladığı açık uçlu ve kısa cevaplı soru sistemini ilk kez denedi. Yeni dönemin başlangıcı olarak görülen bu uygulama zamanla tüm sınavlarda görülmeye başlanacak. İlkokul, ortaokul ve lise kademeleri için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülen açık uçlu soru sistemi ne kadar başarılı olacak? Henüz belli değil. Öğrenciler bu sisteme alışmakta zorlansalar da zorunlu bir döneme mi giriş yapıldı? Bakan Tekin bu konuda ne düşünüyor?

Çocukların kendisini ifade edebilme becerisini geliştirebilmek, ezber sistemden uzaklaşarak kendilerini daha rahat yansıtabilecekleri bir alan oluşturmak için getirilen açık uçlu soru sistemi beklentiyi karşılıyor mu?

Öğrencilerin yıllardır alışık oldukları boşluk doldurma, eşleştirme ya da çoktan seçmeli soru teknikleri göz ardı edilerek açık uçlu ve kısa cevaplı soru sistemine geçilmiş olması doğru bir adım mı?

Pek çok eğitimci bu konuda öğrencilerin zorlanacaklarını hatta eski usulde yapılan sınavlarda yüksek puan alan öğrencilerin oldukça düşük puanlar alacağını tahmin ediyor. Bakanlık konuya her ne kadar öğrencinin kendini daha rahat ifade edebileceğini düşünse de öğretmenler ve aileler bu konuda aynı fikre sahip değil.

acik-uclu-kisa-cevapli-soru-donemi-alarm-veriyor-ogrenciler-zorlansa-da-devam-edecek-mi.png

Açık uçlu/kısa cevaplı soru sistemi beklentiyi karşılayacak mı? henüz bilinmiyor. Ortak sınavların sonuçları paylaşıldığında daha net bir tablo çizebilmek mümkün olacak. Öte yandan bu süreçte öğretmenlerde epey yıpranacak gibi gözüküyor.

Sınav kağıtlarının okunması ve değerlendirilmesi öte yandan puanlama süreci dahi hem zahmetli hem de ikilem oluşturacak bir ortam doğuracak. Düşük not alma potansiyeli düşünüldüğünde öğrencinin kendisini başarısız hissedip özgüvenini yitirmesi veya çocukların derslerden soğuması gibi farklı dezavantajlar bulunsa da henüz nasıl bir sonuçla karşılaşılacak bilinmiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3 Yorum