Üniversite Ücretlerine Zam mı Geliyor? Özel Üniversite Zam Oranları Ne Kadar?

Üniversite Ücretlerine Zam mı Geliyor? Özel Üniversite Zam Oranları Ne Kadar?
Özel üniversite zam oranları belli oldu. Üniversite ücretlerine zam mı geliyor? özel üniversite zam oranları ne kadar? Hangi üniversite ne kadar zam yaptı? Vakıf üniversiteleri ücretleri ne kadar oldu? Burs oranları neye göre belli olacak?

Önceki hafta 3.5 milyon öğrencinin kaderinin belirlendiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yapılmıştı. YKS sınav sonuçları 20 Temmuz tarihinde ÖSYM tarafından açıklanacak. Sınav sonrası Vakıf üniversiteleri ve özel üniversitelerin, eğitim öğretim ücretlerine zam yapacağı haberleri gelmeye başladı. Buna göre 2023 – 2024 eğitim öğretim döneminde zamlı kayıtlar başlayacak.

Üniversite ücretlerine zam yapılması haberleri sonrası gözler özeli üniversitelere ve vakıf üniversitelerine çevrilmiş durumda. Her ne kadar zam konusunda açıklama yapmaktan çekinseler de önümüzdeki senenin yüzdelik zam oranı, hangi özeli üniversite ne kadar istiyor? Sorusunun da cevabı netleşmiş oldu. Bununla birlikte zam oranları ve YKS sınav sonuçları açıklanmadan üniversitelerin çoğunluğu öğrencileri çekmek için çalışmalara başladılar.

Özel ÜniversiteZam Oranları Belli Oldu ve Vakıf Üniversitelerinde Önce Kayıt Olan Bursu Alır uygulaması Geldi

Özel ÜniversiteZam Oranları Belli Oldu ve Vakıf Üniversitelerinde Önce Kayıt Olan Bursu Alır uygulaması Geldi

YKS sonuçları henüz açıklanmamasına rağmen vakıf üniversiteleri, verdikleri reklamlarda tercih sözü aldıkları öğrenciler için burs vaat ediyorlar. Örneğin, öğrenci ilk 5 tercihi içerisinde o üniversiteyi tercih ederse ve yerleşirse, yüzde 50 burs miktarına ek olarak “tercih bursu” adı altında yüzde ek bir burs daha uygulayacağını beyan ediyor.

Bunun yanında ilk tercihten gelen adaylar içinse yüzde 50’lik bursun yanında yüzde 25’lik bir burs da uygulayacağını söyleyen üniversiteler de bulunmakta.

Bu da üniversite kayıt ücretlerine zam yapılacağı haberlerinin ardından öğrenciler için cazip bir kampanya olarak değerlendirilebilir.

Hem Asgari Ücret Hem Ücretsiz Üniversite

20 Temmuz’dan sonra başlayacak olan üniversite tercih dönemine henüz bir ay gibi bir zaman varken, bazı vakıf üniversiteleri kayıt ücretlerini açıklamaya başladılar. Tüm bölümler için önümüzdeki eğitim öğretim sezonu kayıt ücretlerini ilk beyan eden üniversite İstanbul Üsküdar Üniversitesi idi.

2022 – 2023 eğitim öğretim döneminde 153.300 TL olan Tıp Fakültesi kayıt ücreti, 2023 – 2024 Eğitim öğretim döneminde neredeyse %90’lık bir oranda zamlanarak 290.400 TL’ye çıkarıldı. Bununla birlikte Tıp fakültesine kayıt yaptıran öğrenciler bu ücreti 10 taksit olarak ödeyebilecekler.

Ayrıca Üniversite giriş sınavlarında derece yapan öğrenciler için, Tıp fakültesini tercih etmeleri durumunda asgari ücret kadar aylık bağlanması ve kayıt ücreti alınmaması da gündemlerinde yer alıyor.

Üniversite Ücretlerine Zam Ne Kadar Yapıldı?

2022 – 2023 eğitim öğretim döneminde ortalama yüzde 50’lerde olan üniversite kayıt ücretleri 2023 – 2024 eğitim öğretim döneminde yüzde 100’leri gördü.

Üniversite Ücretlerine Zam Ne Kadar Yapıldı?

Önümüzdeki dönemde uygulanacak üniversite kayıt ücretleri iki yıllık (Meslek Yüksek okulları) üniversitelerde yüzde 40’lardan başlarken dört yıllık (lisans) üniversiteler de 400 bin TL’yi bulabiliyor.

Üniversite ücretleri Yapay Zeka Tarafından hesaplanıyor

2023 – 2024 üniversite eğitim öğretim dönemi için kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıt zamanları, kayıt ücretlerini etkileyebiliyor. Bazı üniversiteler temmuz ayı içerisinde kayıt yaptıran öğrenciler için ekstra yüzdelik bir dilim indirim uygulayacaklarını beyan ediyorlar. Bunun yanında kayıt yaptıracak öğrencilere kolaylık olması açısından, bazı üniversiteler web sitelerinde yapay zekadan yararlanarak ücretlerin hesaplanması için sayfalar oluşturdular.

Üniversite Harçlarına Zam Yapılması Öğrenciler ve Veliler için Zorlayıcı Olacak

Vakıf üniversite ücretleri 2023 – 2024 dönemi için ciddi oranda zamlandı. Yapılan üniversite zam oranları açıklandığında aileler ve öğrenciler sosyal medya da tepki vermeye başladı. Sadece özel üniversite zam oranları bile aileler için çok fazla gelirken, öğrencilerin barınma, sosyal yaşam, yemek, yol gibi harcamaları da eklenince birçok aile için özel üniversite ikinci plana atılmış durumda.

Özel üniversite ücretleri için durum böyleyken, özel kolejlerde de yeni zamlı tarifeler başlamış durumda. Yeni kolej kayıt ücretleri için örnekleme yapmak adına bazı kolejlerin kayıt ücretleri:

  • SEV Amerikan Koleji: 422.000 TL
  • Robert koleji: 446.000 TL
  • Üsküdar Amerikan Koleji: 422.000 TL
  • Koç Lisesi: 448.000 TL
  • Saint Joseph Fransız Lisesi 380.000 TL

Olarak açıklandı.