Ücretli öğretmenler açıköğretim sınavlarında görev alabilir mi?

Ücretli öğretmenler açıköğretim sınavlarında görev alabilir mi?
Bir öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerektiğinde açılan ücretli öğretmen kadrosunda çalışabilir. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden farklı şartlar altında görev yaparlar.

Ücretli öğretmenler açıköğretim sınavlarında görev alabilir mi?

Bir öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerektiğinde açılan ücretli öğretmen kadrosunda çalışabilir. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden farklı şartlar altında görev yaparlar. Ancak ücretli öğretmenler, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi bazı sınavlarda gözetmenlik görevini üstlenebilirler. Peki, ücretli öğretmenler ÖSYM sınavlarında gözetmen olabilir mi?

Ücretli öğretmenlerin sınav görevi: Ücretli öğretmenler ÖSYM sınavlarında gözetmen olabilir mi?

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumlarında kadrolu, sözleşmeli veya ücretli olarak çalışabilirler. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere tanınan birçok hak, ücretli öğretmenlere de tanınmaktadır. Ancak ücretli öğretmenler, kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerle aynı şartlara sahip değillerdir. Kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerle, ders saati sayısına göre maaş alan ücretli öğretmenler arasındaki farklardan biri de sınav gözetmenliği hakkıdır. Ücretli öğretmenlerin her sınavda gözetmen olarak görev alma hakkı bulunmamaktadır.

Ücretli öğretmenler sınav görevi alabilir mi?

basliksiz.jpg

Ücretli olarak görev yapan öğretmenler bazı sınavlarda gözetmen olarak görev alabilirler. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Sınavları bu sınavlardan biridir. Ücretli bir öğretmen, açık öğretim sınavlarında gözetmenlik görevi üstlenebilir. Ancak durum, ÖSYM sınavları için farklıdır.

Ücretli olarak görev yapan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBSİS) olarak bilinen platformda kayıtlı değillerdir. Bu nedenle, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınavlarında görev alabilmek için başvuru yapma hakları bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ücretli öğretmenler, "Ücretli Öğretmen" unvanıyla sistemde kayıtlı oldukları için ÖSYM sınavlarında gözetmen olarak görev alamazlar.

Ancak, ÖSYM'nin resmi web sitesinde yer alan yeni bir ifadeye göre, ücretli olarak çalışan bazı öğretmenler sınavlarda gözetmenlik yapma hakkına sahip olabilir. Bu ifade şu şekildedir: "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olan ücretli, sözleşmeli veya kadrolu öğretmenlerimiz ile akademisyenlerimiz artık kurumlara gitmeden ÖSYM sitesinde yer alan 'e-Devlet ile kayıt ol' butonu aracılığıyla Görevli İşlemleri Sistemine kayıt olabilecektir." Bu işlemi gerçekleştirebilmek için görev bilgileri MEBSİS veya YÖKSİS'te fotoğraf ve kimlik bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla temin edilmektedir. Başvurunun yapılabilmesi için tüm şartlar yerine getirilmelidir.

Kaynak:MEB Hocam