Özel okullarda 2024-2025 erken kayıtları başladı! Veliler fahiş zamlara karşı ne yapabilir?

Özel okulların 2024-2025 yılı için erken kayıt avantajları başladı. Yeni sene için %60’lık zam yapabilme hakkı bulunan özel okullardan bu orandan kat kat fazlasını isteyenler var! Peki bununla nasıl başa çıkılabilir?
Özel okullarda 2024-2025 erken kayıtları başladı! Veliler fahiş zamlara karşı ne yapabilir?

Ocak ayının son günleri yaşanırken özel okullarda gelecek sene için kayıt yenileme hareketliliği başladı. 2024-2025 yılı için yüzde 60 zam yapılması ön görülen özel okullarda bu rakam üzerine çıkanlar ve fahiş rakamlarla kayıt teklifleri sunanlar var.

Özel okullar fiyatlandırmalarını ve zam oranlarını nasıl belirliyor? Veliler özel okulların yüksek zamlı, fahiş rakamlarına karşı neler yapabilirler? Tüm detaylar haberimizin devamında...

Özel okullarda fiyatlar nasıl hesaplanıyor?

Özel okulların belirlenen zam oranı üzerinde zam yapamayacaklarını dile getiren Doç. Dr. Yıldırım Keser velilerin bu gibi durumlarda neler yapabileceklerine değindi. Yeni kayıt döneminin başlaması ile hareketlenen özel okul fiyatlandırmaları ve orantısız zamları hakkında Keser

‘’Özel okul ücretleri belirlenirken, bizim burada üzerinde durduğumuz temel bir nokta var. Eğer okulun, anaokulu varsa anaokulu, anaokulu yok birinci sınıfı varsa birinci sınıfta sözleşme özgürlüğü kapsamında özel okullar diledikleri gibi ücreti belirleyebilirler.

Ücret belirlendikten sonra artık özel öğretim kanunu, ücretin yönetmelikle düzenleneceğini belirtiyor. Yönetmelikte bir önceki yılın TÜFE + ÜFE/ 2+ 5 formülü uygulanır. Buradan çıkan sonuç şu an yaklaşık yüzde 50’den biraz fazla. Özel okullar, bu oranın üzerinde ücret artışı yapamaz. Yaparsa emredici düzenlemeyi ihlal etmiş olur’’ ifadelerini kullanarak özel okulların zam oranlarının nasıl hesaplandığını aktardı.

Sözleşme imzalanmış dahi olsa...

Bununla beraber Keser, ‘’Velilerin kafasına takılan bir husus var. ‘Ben sözleşme yaptım, sözleşmede belli maddeleri kabul ettim, bu beni bağlar mı?’ diye soruyorlar. Bakınız, bir sözleşme düşünelim. Bu sözleşme tek taraflı olarak okul yönetimi tarafından hazırlanmıştır.

O zaman velilerin aleyhine bir hüküm koyacaksanız, bu hükmün müzakere edilmesi gerekir. Müzakere edilmeden konulursa, haksız şerh niteliğindedir. Hiçbir bağlayıcılığı yoktur. O nedenle veliler imzaladıkları sözleşmeyi, bu yönüyle değerlendirmelidir’’ifadeleri ile velilerin sözleşme imzalamış dahi olsa tüketici hakem heyetine giderek haklarını arayabileceklerini belirtti.

Son olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı "Özel okullardaki zam konusunda özel okul temsilcileriyle görüştük, kendilerini uyarıyoruz" açıklamalarına değinden Doç. Dr. Yıldırım Keser,

‘’Milli Eğitimin Bakanı'nın yaptığı açıklamada vurguladığı temel bir husus var. Yönetmelikte getirilen idari hükümlerin hepsi özel okulları bağlayıcıdır. Bu hükümleri ihlal etmeleri durumunda başta Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşma açması gerekir. Velilerin CİMER’e müracaat etmeleri gerekir. Bu emredici hükümlere kimler uymuyorsa, bunun idari yaptırımlarına, idari cezalarına da tabi olacaklardır’’ dedi.

MEB Hocam ÖZEL HABER

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.