Özel Ders Ücreti Saatlik 3500 TL'yi Geçti, Konuya Bakanlıktan Müdahale

Özel Ders Ücreti Saatlik 3500 TL'yi Geçti, Konuya Bakanlıktan Müdahale

Özel ders ülkemizde resmen bir sektör haline geldi. Kayıt dışı ekonominin eğitimdeki yansıması olan özel derslere talepler her geçen gün daha da artmaktadır. Bakanlığın dershane ve etüt merkezleri ile ilgili kararının ardından özel ders almak isteyen öğrencilerin sayısındaki artışın artmasından dolayı ücretler yer yer 3500 TL'yi aştı. Peki özel ders yasal mıdır? Kamuda çalışan öğretmenlerin özel ders vermelerinin önünde herhangi bir engel var mıdır?

Nüfusu nispeten az olan anadolu şehirlerinde de özel derse talep azımsanmayacak kadar çok olsa da esas talep büyük şehirlerden gelmektedir. yüksek miktarda özel derse talep vardır. Peki özel derslerin saati ortalama kaç liradan olmuştur?

Özel ders ücretleri öğretmenin deneyimine ve referansına göre de değişmektedir.

İlkokul özelinde özel ders ücretleri saat başına 500-2000 TL arasındadır.

Ortaokul özelinde özel ders ücretleri saat başına 500-2500TL arasındadır.

Lise özelinde özel ders ücretleri saat başına 750-5000 TL arasındadır.

Tüm vermiş olduğumuz fiyatlar öğretmenlik diploması bulunan ortalama referansı bulunan 5-10 yıllık tecrübesi bulunan öğretmenler için belirlenmiştir.

Üniversite öğrencisi olan ve ek gelir olarak özel ders verenler ise ortalama 300-750 TL arasında saatlik ücret talep etmektedirler.

Ancak 657 sayılı devlet memurları kanunu kamu görevlisi olan öğretmenlerin özel ders vermeleri ile ilgili bir yasak getirmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. maddesi ilgili düzenleme için açıklayıcıdır.

Madde 28- Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

Yukarıdaki kanun maddesinde de görüleceği üzere devlete bağlı kurumlarda çalışan öğretmenlerin özel ders vermeleri kesinlikle yasaktır.

Söz konusu durumun şikayet veya belirli durumlardan dolayı tespit edilmesi halinde özel ders veren öğretmenlere soruşturma açılır. Neticesinde ise söz konusu öğretmenlerin ceza alma olasılıkları çok yüksektir.

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum