Öğretmen memurluğa geçebilir mi?

Öğretmen memurluğa geçebilir mi?
Kamuda öğretmen olarak çalışanların başka bir kuruma farklı kadrolarla geçiş yapmak istemeleri durumunda, bu işlemleri nasıl gerçekleştirecekleri önemli bir konudur.

Öğretmenlerin Memurluğa Geçişi

Kamuda öğretmen olarak çalışanların başka bir kuruma farklı kadrolarla geçiş yapmak istemeleri durumunda, bu işlemleri nasıl gerçekleştirecekleri önemli bir konudur. Devlet memurlarının başka bir kuruma naklen atanmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilmiştir. Kanunun 74. maddesine göre, memurların kurumlar arasında geçiş yaparken kurumların muvafakatının gerektiği belirtilmektedir.

Atamalar, kazanılmış hak derecesine göre gerçekleştirilebileceği gibi derece yükseltme yoluyla da yapılabilir. Öğrenimlerine göre bulundukları sınıftan başka bir kadroya nakil yapma imkanı da vardır. Memur, bulunduğu kazanılmış hak derecesinden daha düşük bir dereceye atanmak istediğinde, bu sınırlama genellikle 3 dereceye kadar uygulanır. Bu durumda, başka bir kurumda farklı bir kadroya atanma imkanı mevcuttur.

hhhh.jpg

Öte yandan, öğretmenlik (eğitim öğretim hizmetleri sınıfı), memurlukla karşılaştırıldığında daha üst kıdem ve kademede yer aldığından, öğretmenlikten alt kadrolardaki memurluğa geçiş geri hizmet olarak kabul edilir. Örneğin, genel idare hizmetlerinde VHKİ olarak atanmak istenilebilir. Bu durumda, ilgili kuruma (İl Mem) verilecek dilekçe ile geri hizmete geçiş talep edilebilir. Böyle bir durumda, öğretmen il veya ilçe memurluğunda görevine devam edebilir.

Özetle, öğretmenlerin memurluğa geçiş süreci, Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen kurallara bağlı olarak gerçekleşir. Kazanılmış hak derecesi, derece yükseltme veya nakil gibi faktörler dikkate alınırken, öğretmenlikten memurluğa geçiş geri hizmet olarak kabul edilebilir. Bu geçiş süreci, ilgili kurumun muvafakatı ve gerekli dilekçe ile gerçekleştirilebilir.