Öğretmen adayları bayram edecek: İlk ay çift maaş alacaklar! Ana maaş ve ek ders ücreti ne olacak?

Öğretmen adayları bayram edecek: İlk ay çift maaş alacaklar! Ana maaş ve ek ders ücreti ne olacak?
Öğretmen adayları bayram edecek: İlk ay çift maaş alacaklar! Ana maaş ve ek ders ücreti ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, 45 bin öğretmen atamasının yapılacağı açıklandı. Atamaların nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili takvim de belli oldu. Yeni atanacak öğretmenlerin ne kadar maaş alacakları da adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Öğretmenlerin maaşları branşlarına, derecelerine ve hizmet sürelerine göre değişiklik göstermektedir.

Öğretmenlerin maaşları, ana maaşlarına ek olarak, ek ders ücreti, idarecilik görevi ücreti, ders okutma ücreti, özel eğitim öğretmenliği ek ödemesi, sendika aidatı ve kırtasiye yardımı gibi farklı kalemlerden oluşmaktadır. Bu kalemlerin toplamı, öğretmenlerin alacakları toplam ücreti belirlemektedir. Yeni atanacak öğretmenlerin maaşları ve diğer ücretleri ile ilgili detaylar, atama sonrası yapılacak işlemler sırasında kendilerine bildirilecektir.

ATANAN ÖĞRETMENLERİN MAAŞI BELLİ OLDU

ogretmen-adaylari-bayram-edecek-ilk-ay-cift-maas-alacaklar-ana-maas-ve-ek-ders-ucreti-ne-olacak-1

Birçok öğretmen adayı, atamalarının yanı sıra öğretmenlik mesleğinin maaş ve yan hakları hakkında da merak içinde. Yeni atanacak öğretmenlerin ana maaşları 12 bin 400 - 12 bin 600 lira arasında olacak. Farklı branşlarda çalışacak olan öğretmenlerin maaşları birbirinden birkaç bin lira kadar farklılık gösterebilir. Ayrıca evli, çocuklu gibi faktörler de maaşları etkileyebilir. Eylül ayında göreve başlayacak olan öğretmenler, maaşlarına Ocak - Haziran arasındaki 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zamlarının da eklenmesiyle birlikte daha yüksek bir maaş alacaklar. Bu nedenle hesaplamalar günümüz koşullarına göre yapılmıştır.

ÖĞRETMENLERİN YAN HAKLARI NE KADAR OLACAK?

Yeni atanacak öğretmenler, atandıkları günden itibaren ayın 15'ine kadar geçen süredeki maaşlarına ek olarak bir maaş ikramiye de alacaklar. Yüzde 2 barajının üzerindeki sendikalara üye olan öğretmenler, 3 ayda bir 883 lira sendika aidatı da alabilecekler. Ek ders ücretleri ise günümüz şartlarında 43.93 lira olarak ödenmektedir. 2023 yılında kırtasiye ücreti, 1.400 TL olarak öngörülmüştür. Ancak, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak ve bu rakamın revize edilmesi muhtemel olacaktır.