Öğrenci Nakil İşlemlerinde Yeni Dönem

Öğrenci Nakil İşlemlerinde Yeni Dönem

Öğrenci nakil işlemleri ile ilgili son dönemde yapılan şikayetler göstermektedir ki birçok okul yöneticisi ve Veli süreçle ilgili yeteri kadar bilgi sahibi değildir. Bakanlık okulların öğrenci kabul etmediğine dair yapılan şikayetler neticesinde öğrenci nakilleri ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidecek mi? Detaylar haberimizde.

Öncelikle sizlere anayasada bulunan eğitim hakkının kutsal olduğu ve engellenemeyeceği ile ilgili maddeyi hatırlatmak isterim anayasamız der ki eğitim hakkı her bireyin en doğal hakkıdır ve bu hak kesinlikle engellenemez.

Herhangi bir öğrencinin bir okula kaydının kabul edilmesi belirli kaidelerle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Okulların kayıt bölgeleri okulların hizmet verebilecekleri eğitim alanı anlamına da gelmektedir.

Her sene yapılan kayıt bölgesi güncelleme ve yenileme toplantılarında il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince okul müdürleri ile toplanılarak okulların kayıt bölgeleri belirlenir.

Okullar İkamet adresi kayıt bölgesinde bulunan öğrenciyi kesinlikle okullarına kabul etmek zorundadırlar. E-okul, kurum işlemleri, nakil başvuru sekmeleri üzerinden öğrencinin kimlik numarası girilerek nakil başvuruları gerçekleştirilir.

Eğer öğrenci, okulun kayıt bölgesinde ikamet etmiyorsa; öğrenci, okulun kayıt bölgesi olan okula müracaat etmek zorundadır. Söz konusu kaydı yaptıracak olan Veli oturduğu bölgedeki kendisine hizmet verecek olan Okulu ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek öğrenebilir.

Kendisine verilen bilgiler ışığında nakil talebinde bulunan Veli kayıt bölgesinde ikamet ettiği okul tarafından kabul edilmek zorundadır. Aksi durumda ilgili kaydı yapmayan okul yöneticisi en başta belirtmiş olduğum Anayasaya aykırı davranmış olur.

Anayasa suçlar çok büyük cezai işlem gerektiren soruşturmaların açılmasına sebep olurlar. Kamu denetçileri kurumu tarafından yapılan denetleme neticesinde bazı okul yöneticilerinin, bazı verilerin öğrenci nakilleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamaları sebebiyle konuyu büyük bir krize çevirebildikleri tespit edilmiştir.

Kamu denetçileri kurumu konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na belli tavsiyeler verdiler. Bakanlığın söz konusu tavsiyeleri dikkate alarak yapacağı değişiklikleri 2024-2025 eğitim öğretim yılında faaliyete geçirmesi öngörülmektedir.

Meb Hocam / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

6 Yorum