OBP Nasıl Hesaplanır? OBP İle Yerleştirme Puanı Hesaplama

OBP Nasıl Hesaplanır? OBP İle Yerleştirme Puanı Hesaplama
OBP nasıl hesaplanır? OBP ile yerleştirme puanı hesaplama nasıl yapılır? YKS'ye giren adaylar tarafından yanıtı bugünlerde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

OBP nasıl hesaplanır 2024 yılının bugünlerinde YKS yerleştirme puanı hakkında fikir sahibi olmaya çalışan tüm öğrenciler tarafından araştırılıyor. Çünkü her ne kadar çok yoğun çalışılıyor olsa da öğrencilerin bir ön lisans ya da lisans programına yerleştirilmesi için sadece YKS puanı değil, OBP puanı da baz alınıyor.

OBP Nasıl Hesaplanır?

Ortaöğretim Başarı Puanı, Ortaöğretim Bitirme Notlarının, en küçüğü 250; en büyüğü 500 olacak şekilde dönüştürülmesi ile elde edilir. Bu işlem, 100 üzerinden hesaplanan Ortaöğretim Diploma Notunun 5 ile çarpılması ile yapılır.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu 5 ile çarpıldığında 250'ye, 100 olan en yüksek diploma notu ise 5 ile çarpılarak 500'e dönüştürülür.

Diploma notu bildirilmeyen ya da 50'nin altında olan adayların diploma notları, en düşük diploma notu olan 50 olarak değerlendirilecektir.

OBP hesaplanırken okul bazında işlem yapılmayacak olup, Türkiye geneli esas alınacaktır.

OBP İle Yerleştirme Puanı Hesaplama

Her aday için hesaplanan OBP'nin %12'si alınacak ve YKS puanına eklenerek yerleştirme puanı elde edilecektir. TYT'ye girmediği için TYT puanı olmayan ya da TYT puanı hesaplanmayan adayların AYT puanları da hesaplanmayacağı için yerleştirme puanı hesaplaması yapılmayacaktır.