O branş öğretmenlerine ayrım yapılıyor! Artırımlı ek ders ödemesinden faydalanamıyor.. Eğitim-İş'ten MEB'e uyarı!

O branş öğretmenlerine ayrım yapılıyor! Artırımlı ek ders ödemesinden faydalanamıyor.. Eğitim-İş'ten MEB'e uyarı!
Eğitim-İş sendikası, rehber öğretmenlerin ek ders ödemelerinde mağduriyet yaşandığını belirtti. Rehber öğretmenlerin de ek ders ödemelerinin yapılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiği konusunda MEB'i uyardı..

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme, eğitim, öğretim ve bilim hizmet koluna ilişkin hükümler içermektedir. Toplu sözleşmenin ikinci bölümünde yer alan 8. madde, lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Bu düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödenmektedir.

Bu sayede, lisansüstü eğitim almış olan öğretmenlerin ekonomik açıdan daha iyi bir durumda olmaları ve özverili çalışmalarının ödüllendirilmesi hedeflenmektedir. Ancak, rehber öğretmenlerin fiilen ders yapmadığı gerekçesiyle bu düzenlemeye ilişkin ek ders ödemeleri konusunda mağduriyet yaşandığı belirtilmektedir. Bu nedenle, rehber öğretmenlerin de ek ders ücretlerinden faydalanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

o-brans-ogretmenlerine-ayrim-yapiliyor-artirimli-ek-ders-odemesinden-faydalanamiyor-egitim

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti ödenmesi kararlaştırılmıştır. Ancak rehber öğretmenlerin fiilen ders yapmadığı gerekçesiyle bu düzenleme kapsamında mağduriyet yaşandığı görülmüştür. Eğitim-İş, üyesi adına açtığı davada mahkemenin rehber öğretmenlerin fiilen ders görevinin olmadığı, dolayısıyla fiilen derse girme koşulunun aranamayacağı, lisans sonrası kendilerini geliştirmeleri adına yüksek lisans yapmış olan rehber öğretmenlere de artırımlı ek ders ücreti ödenmesi gerektiği yönünde karar aldığını açıklamıştır. Ancak idarenin istinaf talebi sonrasında Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, kararı kısmen düzelterek onaylamıştır. Bu durumda, ücretin hak edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde idareye başvuru yapılması ve aynı süre içinde dava açılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu sürelere uyulmaması halinde ücretler bakımından dava açılamayacağına işaret edilmektedir.

MEB'İ UYARIYORUZ!

Sonuç olarak, mahkeme lisansüstü öğrenim gören rehber öğretmenlerin de artırımlı ek ders ücreti almaya hak kazandığına karar vermiştir. Eğitim-İş, bu hakların Toplu Sözleşme'den doğduğunu ve ödenmemesi halinde binlerce davanın açılacağını ve kamu zararı ortaya çıkacağını tekrarlayarak Milli Eğitim Bakanlığı'nı uyarıyor. Bu konuda tazmin sorumluluğunun da sebebiyet verenlerin üzerinde olduğunu vurguluyor. Eğitim-İş, konunun takipçisi olmaya devam edeceğini belirtiyor.