Milli Eğitim Bakanlığı MEB Atatürk Portresini Muhafaza Etmek Amacıyla Envanterine Dahil Etti

Milli Eğitim Bakanlığı MEB Atatürk Portresini Muhafaza Etmek Amacıyla Envanterine Dahil Etti

Milli Eğitim Bakanlığı, kıymet biçilemeyecek eser olarak tanımlanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini muhafaza etmek adına envanterine dahil etti. Şeref Sonel tarafından sulu boya renklendirme tekniği ile aslına uygun şekilde yapılan tablonun arkasında yer alan ıslak imzalı raporda neler yazıyor? Milli Eğitim Bakanlığı Atatürk Portresini 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı'nda sergilemeyi planlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) envanterine, okul kitaplarında ve sınıflarda da yer alan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün portresinin aslını ekledi. Portrenin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı'nda sergilenmesi planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ressam Şeref Sonel tarafından, sulu boya renklendirme tekniği ile Atatürk'ün bir fotoğrafı üzerinden yapılan ve o zamandan bu yana sınıfların duvarlarında ve ders kitaplarının ilk sayfalarında yer alan, bu yönü ile eğitim camiası açısından değeri ayrı tutulan tarihi Atatürk portresi, muhafaza edilmek için envantere dahil edilmiştir.

Atatürk'ün Portresi Milli Eğitim Bakanlığı Envanterinde

Tablonun arkasında yer alan ve Atatürk Portresi Raporu başlığını taşıyan ıslak imzalı belge, eserin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor. Ankara Kızılay Derneği Binası'nda, 1961 yılında, Atatürk'ün manevi kızı Prof. Afet İnan'ın başkanlığında toplanan, Genel Kurmay Başkanlığı Harp Tarihi Dairesi Uzmanı Yazar Tevfik Bıyıklıoğlu, Ord. Prof. Enver Ziya Karal, Ressamlar Derneği Başkanı Turgut Zaim, Kızılay Derneği Müşavir Mimarı Muhittin Güreli ve Ressam Rami Uluer'den oluşan 6 kişilik komisyon, tablonun arkasında yer alan raporu hazırlamış bulunmaktadır.

Buna göre Atatürk'ün fotoğrafının 75 x 95 ebadında büyütülmesi ile Ressam Şeref Sonel tarafından sulu boya renklendirme tekniği kullanılarak yapılan Atatürk portresinin, o güne kadar yapılmış tüm Atatürk resimlerinden daha önemli ve kıymet biçilemeyecek bir eser olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca aslına uygun olarak yapıldığı da belirtilen söz konusu Atatürk portresi muhafaza edilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın envanterine dahil edilmiştir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı'nda da sergilenmesi planlanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum