MEB'e bağlı tüm kuruluşlara yakacak yardımı: Kömür ihtiyacı TKİ tarafından karşılanacak! Karar yürürlüğe girdi!

MEB'e bağlı tüm kuruluşlara yakacak yardımı: Kömür ihtiyacı TKİ tarafından karşılanacak! Karar yürürlüğe girdi!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında önemli bir iş birliği gerçekleşti. Buna göre, MEB'e bağlı 81 ildeki okul ve kurumlara 500 bin ton kömür dağıtımı yapılacak..

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayınlanan yeni düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ve kurumlar, 2023-2024 eğitim öğretim yılında azami 500 bin ton kömür dağıtımı alacak. Dağıtımın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından artırılması da talep edilebilecek. Her il ve ilçede belirlenen hükümlere göre okulların derslik sayıları ve bölgenin iklim koşulları dikkate alınarak belirlenecek kömür miktarı, okulların ısıtma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir amaç için kullanılamayacak.

MEB ve TKİ arasında protokol yapılarak belirlenen teslim noktalarına kadar "CIF" satış esaslarında gönderilecek kömürler, okulların ihtiyaçları nispetinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından teslim alınacak. Kömürlerin nakliyesi ise TKİ sorumluluğunda, sevkiyat noktalarının konumuna göre belirlenecek nakil vasıtalarıyla gerçekleştirilecek.

TKİ ile TCDD ARASINDA PROTOKOL YAPILACAK

Bu karar kapsamında kömür dağıtımının en düşük maliyetlerle gerçekleştirilmesi ve kamuya en az mali yük getirmesi hedeflenmektedir. Bunun için TKİ, en uygun vasıtaları kullanarak kömürleri teslim noktalarına gönderirken, taşıma konusunda TCDD Taşımacılık AŞ ile protokol yapılarak öncelik verilmesi sağlanacaktır. TCDD Taşımacılık AŞ, kömürlerin eksiksiz ve zamanında teslim edilmesi için gerekli önlemleri alacaktır.

Dağıtım organizasyonu ise il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştirilecektir. TKİ, bu karar kapsamında dağıtılacak kömürü kendi üretim yaptığı sahalardan temin ederek, kömürlerin sevk edilmeden önce analizleri de TKİ'nin akredite laboratuvarlarında yapılacaktır.

VERGİ VE HARÇLAR TKİ TARAFINDAN ÖDENECEK

mebe-bagli-tum-kuruluslara-yakacak-yardimi-komur-ihtiyaci-tki-tarafindan-karsilanacak-karar-yur (2)

Okul ve kurumlara teslim edilecek kömürün satış fiyatı, TKİ tarafından tespit edilecek ve fiyat, münhasıran TKİ'nin tesislerinde üretilerek okul ve kurumlara sevk edilen kömür için, bir önceki ay ağırlıklı ortalama satış fiyatı esas alınarak belirlenecek. Belirlenen fiyatlar KDV dahil olmak üzere tüm vergi ve harçları kapsayacak. Okul ve kurumlara yapılacak teslimatlardan doğan vergi ve harçlar da TKİ tarafından ödenecek. Teslimatlar, "CIF" satış esaslarına göre gerçekleştirilecek ve ödemeler, TKİ'nin görevlendirme bedeli olarak alınacak. Bu bedel, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35'inci maddesi uyarınca TKİ'ye ödenecek.