MEB önemli duyuru yaptı, tatil boyunca pansiyonlar öğrencilere ücretsiz mi olacak?

MEB önemli duyuru yaptı, tatil boyunca pansiyonlar öğrencilere ücretsiz mi olacak?
MEB tatile giren öğrencilere yönelik önemli bir duyuruda bulundu. Duyuruya göre tatile giren öğrenciler belirli şartları karşılıyorsa pansiyonlar ücretsiz olabilir. Şimdi detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tatil öncesinde öğrencilere yönelik pansiyon kullanımına dair önemli bir duyuru yaptı. Yapılan açıklamaya göre belirli şartları sağlayan bazı öğrenciler pansiyon hizmetlerinden faydalanabilecekler. İşte bakanlığın duyurusu ve haberin ayrıntıları:

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler için yeni düzenlemeler yaparak pansiyonlarda konaklama ve bursluluk sınavına başvuru imkanı sağladı. Artık örgün eğitim çağı dışına çıkmamış olan öğrenciler bu imkanlardan yararlanabilecek.

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte pansiyon kayıtları elektronik ortamda kolayca yapılabilecek. Ayrıca parasız yatılılık başvuru şartlarında önemli değişiklikler yapıldı; "bir önceki ders yılında" olan şart "içinde bulunulan ders yılı içinde" ibaresi eklenerek genişletildi. Bu düzenlemelerle yatılılık hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerine büyük kolaylıklar getirildi. Bu öğrenciler pansiyonlarda kalabilecek ve bursluluk sınavına başvurabilecek. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerine staj ve mesleki eğitim süreleri boyunca pansiyonlarda barınma imkanı tanındı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda bursluluk sınavına başvuru şartları yeniden düzenlendi. İl ve ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarının taşıma yoluyla eğitime erişim uygulaması kapsamında planlama komisyonlarıyla koordineli çalışmaları sağlandı.

Özel okul öğrencileri de boş kalan pansiyon kontenjanlarına yerleştirilebilecek. Böylece pansiyonların kapasitesi kamu yararı gözetilerek daha etkin ve verimli kullanılacak. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne uygun olarak pansiyonlara öğrenci yerleştirme işlemleri güncellendi.

Yeni düzenlemelerle farklı illerdeki özel eğitim meslek liselerine yerleşecek öğrencilerin işlemleri MEB Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Ayrıca özel eğitim meslek lisesindeki öğrencilerden yatılılık hakkı sona erenlerin işlemleri de yeniden düzenlendi.

Performansa dayalı bütçeleme sistemi ile pansiyonlarda kalan öğrencilere göre aylık bütçe gönderilecek böylece öğretim yılı boyunca parasız yatılılık imkanları sağlanacak. Yatılı öğrencilerin devamsızlık durumları ve yatılılığın sona erme esasları yeniden belirlendi.

Tatil dönemlerinde pansiyon hizmetlerinin kapsamı genişletildi ve ara tatil uygulaması yönetmeliğe eklendi. Pansiyonda yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerin gelişimlerini desteklemek amacıyla okul müdürü koordinesinde pansiyon sorumluları ve belletici öğretmenlerin görevleri güncellendi.

kaynak : ogretmenlersitesi