Öğretmenlerden oluşan AKUB sayısı 10 bine çıkarılıyor!
Milli Eğitim Bakanlığınca, MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekiplerinin eğitimleri için eğitim merkezleri kurulacağı açıklandı. 10 ilde AFAD iş birliğiyle kurulacak olan eğitim merkezlerinde aktif sayının yükseltilmesi de hedeflenenler arasında yer alıyor. AKUB nedir? Kimlerden oluşur? Milli Eğitim Bakanlığınca oluşturulan ekibin amacı ve hizmetleri nelerdir? Son gelişmeler ile beraber tüm soruların cevapları haberimizin devamında...
AKUB nedir?
2021 yılında yoğunlaşan afet eğitimleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AKUB kuruldu. 81 ilde çalışmalarını sürdüren AKUB’un tüm üyeleri öğretmenlerden oluşurken AFAD ile işbirliği içerisinde hizmetlerinde devam etti. İlk kurulduğunda 81 ilde 25 asil 5 yedek gönüllü ile 83 ekibe sahipti. 6 Şubat depremlerinden sonra il ve taşra teşkilatlarında yapılan çalışmalardan sonra MEB AKUB’a öğretmen üyesi sayısı 2 bin 500'e, ayrıca 2 bin 500 de gönüllüyle birlikte toplam üye sayısı 5 bine ulaştı.
AKUB çalışmaları neler?
Kurulan AKUB birliği ile beraber Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha önce öğretmenlere, velilere hatta öğrencilere verilen bilgilendirme faaliyetleri, afet ve acil durum ekiplerinde görevlendirilecek personele eğitimlerin verilmesi; yarışma, eğitim ve seminerler organize edilmesi; afiş ve broşürlerin hazırlanması; öğretmen, çalışan ve öğrencilere yönelik ilk yardım eğitimlerinin afet ve acil durumlarda oluşturulan merkezlerle irtibat kurarak ihtiyaç duyulacak kaynakların önceden belirlenmesi gibi birçok konun hayata geçirilmesini sağladı. AKUB ile tüm çalışmalarını daha ileriye taşıdı.
Bununla beraber 6 Şubat depreminde saha da aktif olarak hizmet veren AKUB ekipleri arama, kurtarma ve lojistik alanlarında görev aldı. Çadır kurma, gelen yardımların depolanması, muhafazası ve dağıtılması konusunda da aktif çalışmalar sergiledi.
Çalışmalar artarak devam ediyor!
AKUB ekiplerinin AFAD işbirliği ile eğitimleri hız kesmeden devam ediyor. Geçen yıl düzenlenen "amatör telsiz kullanımı", "dron", "KBRN", "afetlerde arama, kurtarma ve tahliye eğitici eğitimi kursları", "temel afet bilinci eğitimi", "afet farkındalık eğitimleri ve acil durum ekipleri eğitimi" alanlarında üyelerin eğitimleri çeşitlendirilerek arttırılıyor.
MEB AKUB, MEB ile Dağcılık ve Oryantring Federasyonları arasında iş birliği yapılarak eğitim, tatbikat, gibi senaryoya dayalı çalışmalar ile ekiplerin herhangi bir afet durumuna daha hazırlıklı olmaları için etkinlikler planlanıyor.
Ayrıca Ankara, İstanbul, İzmir, Rize, Erzurum, Sivas, Adana, Bursa, Antalya ve Diyarbakır olmak üzere 10 ilde AFAD iş birliğiyle eğitim merkezleri oluşturulacak. Eğitim merkezlerinde öğretmenler ve personele depremde arama kurtarma eğitimleri AKUB liderlerince verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı 17 Ağustos tarihine kadar toplam MEB AKUB üyesini 10 bine çıkarmayı planlıyor.
MEB Hocam ÖZEL HABER