1 Eylül 2023 Tarihinde Kiracı Ve Ev Sahibi Arasında Yeni Dönem Başlayacak! Kimi Sevinecek Kimi Üzülecek

1 Eylül 2023 Tarihinde Kiracı Ve Ev Sahibi Arasında Yeni Dönem Başlayacak! Kimi Sevinecek Kimi Üzülecek
Hem kiracı ilgilendiren hem de ev sahibine ilgilendiren uygulama 1 Eylül 2023 tarihinde gündeme oturacak.

Hem kiracı ilgilendiren hem de ev sahibine ilgilendiren uygulama 1 Eylül 2023 tarihinde gündeme oturacak. Birçok dava kira konusu kat mülkiyeti sorunu komşuluk uyuşmazlıkları gibi konularla gündeme meşgul ediyor. Her yıl neredeyse 126 binden fazla dava bu meselelerden dolayı mahkemeleri işgal ediyor. Yepyeni alınmış bir karar neticesinde taraflar mahkemeye dava açmadan önce mecburi olarak arabulucu ile görüşmek ve bu konu hakkında bilgi alması gerekecek.

Son zamanlarda enflasyonu yükselmesi ve emlak piyasasının arsa talep dengesinin bozulması sebebiyle birçok ilde ev kiraları geçtiğimiz yılla irdelendiğinde neredeyse 2’ye 3’e katlamış durumda. Ev fiyatlarındaki bu denli Yükseliş neticesinde kiracı olan vatandaşlar ve ev sahipleri arasında gergin dakikalar yaşanıyor. Birçok kiracı ise ansızın yükselen ev fiyatlarına karşı isyan ediyor.

Önce Arabuluculuğa Sonra Mahkemeye

Kat mülkiyeti komşuluk uyuşmazlıkları ve kira anlaşmazlıkları gibi birçok dava son zamanlarda mahkeme dosyalarını işgal etmiş durumda. Ekonominin enflasyonu patlak vermesinden sonra ev sahibi ve kiracılar arasında çok fazla çekişme yaşanıyor. Bu çekişmeler neticesinde de mahkeme salonları dolup taşıyor.

Bunu önlemek amacıyla yepyeni bir karar alındı Ve bu tür sıkıntıları olan vatandaşların mahkemeye gitmeden önce mutlaka ara bulucu ile görüşmeleri gerekecek. Yaklaşık olarak her yıl 126.000 dava bu kira anlaşmazlıkları ya da mal anlaşmazlıkları sebebiyle ortaya çıkıyor. Davalar ile ilgili arabulucular görüştü ve bu davalardaki taraflar 4 hafta boyunca arabulucular ile müzakere edecek sonuç alınamaması durumunda ise dava devam edecek.

Geçmiş dönemlerde Adalet Bakanlığı’nın yapmış olduğu yeni düzenleme neticesi ile 4 milyon 26.754 dosya ara bulucular tarafından düzgün bir şekilde çözülmeye çalışılmıştı. Bu dosyalar arasından 3 milyon 715.770 adedi ile görüşme tamamlandı ve yine bunlar arasından 2 milyon 581.397 sorun ile anlaşmaya varıldı. Bu noktada arabuluculuk başarı oranı yüzde60 gibi yüksek bir rakamlara çıktı. Bu sebepten dolayı Eylül ayı geldikten sonra bu tür davalar arabulucuya gitmeden herhangi bir şekilde mahkemede görüşülmeyecek.