Taşınmaz satışına ilişkin yeni dönem mi başlıyor?

Taşınmaz satışına ilişkin yeni dönem mi başlıyor?
Taşınmaz satışına ilişkin yeni dönem mi başlıyor?

Taşınmaz satışlarındaki kurumlar vergisi (KV) ve katma değer vergisi (KDV) istisnalarına yönelik mevzuatta 14 Temmuz 2023 itibarıyla önemli değişiklikler yapıldı. Bu tarihten itibaren, önceden var olan ve taşınmaz satışlarında KV ve KDV istisnası sağlayan düzenlemeler kaldırıldı.

TAŞINMAZ SATIŞINA İLİŞKİN YENİ DÖNEM Mİ BAŞLIYOR?

7456 sayılı Yasa ile getirilen geçici hükümlerle, belirli şartlar altında bu istisnaların 2024 ve sonrası için de devam edeceği belirtildi.

Taşınmaz satışlarında KV istisnası, artık sadece yasanın yayımlandığı tarihten önce kurum aktiflerinde bulunan ve en az iki yıl süreyle tutulan taşınmazlar için geçerli olacak ve istisna oranı %25 olarak uygulanacak.

KDV istisnası da benzer şekilde, yasanın yayımlandığı tarihten önce aktiflerde bulunan taşınmazlar için geçerli olmaya devam edecek.

Bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borç nedeniyle kanuni takibe alınan veya Tasarruf Mevduatı Koruma Fonu’na borçlu olanların, bu borçlarına karşılık taşınmazlarını devretmeleri durumunda elde edilen hasılatın borçların kapatılmasında kullanılan kısmı KV ve KDV istisnasından yararlanacak.

Bankacılık Kanunu'nun Geçici 32. maddesi kapsamında yapılan taşınmaz devirleri de KV ve KDV istisnasından faydalanmaya devam edecek.

Bu düzenlemelerle, taşınmaz satışlarında vergisel yükümlülüklerde önemli değişiklikler yaşanmış ve belirli koşullar altında vergi istisnaları sürdürülmüştür.