Öğretmenler Bitcoin alabilir mi, Öğretmen Bitcoin alıp satabilir mi, Öğretmenler için yasal sorun oluşur mu?

Öğretmenler Bitcoin alabilir mi, Öğretmen Bitcoin alıp satabilir mi, Öğretmenler için yasal sorun oluşur mu?
Bu konu Ceza, Vergi ve Disiplin hukuku tarafından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Mevzuatta, Bitcoin üretimi ve ticareti ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almıyor. konunun Ceza Hukuku, Vergi Hukuku ve Disiplin Hukuku açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı hususları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Öğretmenler Bitcoin alabilir mi? Son zamanların en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer alan Bitcoin'in öğretmenler tarafından alınması ya da satılması herhangi bir problem teşkil eder mi?

Öğretmenler Bitcoin alabilir mi, Öğretmen Bitcoin alıp satabilir mi, Öğretmenler için yasal sorun oluşur mu?

Bu konu Ceza, Vergi ve Disiplin hukuku tarafından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Mevzuatta, Bitcoin üretimi ve ticareti ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almıyor. konunun Ceza Hukuku, Vergi Hukuku ve Disiplin Hukuku açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı hususları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mal Beyanı: Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmazsanız, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alabilirsiniz.
  • Ticaret Yasağı: Ticaret yapmanız ya da devlet memurları için yasaklanan diğer kazanç sağlayıcı faaliyetlerde bulunmanız halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alabilirsiniz.
  • Devlet Memuruna Yakışmayan Hal Ve Hareketlerde Bulunmak: Hizmet zamanları haricinde öğretmenlerin itibarını ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmanız kınama cezası almanıza neden olabilir.

Bitcoin konusunda her ne kadar mevzuatımızda herhangi bir düzenleme bulunmuyor olsa da kamu kurum ve kuruluşlarından konu hakkında açıklamalar yapılıyor.

25-11-2013 tarihli BDDK basın açıklamasında, Bitcoin'in herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmemesi ve karşılığı için herhangi bir güvence verilmeyen bir sanal para birimi olduğu belirtilmiştir.

Buna göre Bitcoin, Ödeme Hizmetleri Ve Elektronik Para Kuruluşları hakkında kanun kapsamında, elektronik para olarak kabul edilmemektedir. Dolayısı ile kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün değildir.

27-11-2017 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu toplantısında, Bitcoin ile ilgili Türkiye'de bir düzenleme ya da tanımlama bulunmadığı ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yer alan türev ve araçlara dayanak teşkil edebilecek unsurlar içerisinde Bitcoin'in bulunmadığı dikkate alınarak, bu sanal para birimine ilişkin işlemler yapılmaması gerektiği konusunda bildirimde bulunulmasına karar verilmiştir.

11-01-2018 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Başkanlık Hazine Müsteşarlığı Finansal İstikrar Komitesi açıklamasında, Bitcoin'in Türkiye'de yasal bir dayanağının bulunmadığı belirtilerek, buna yönelik işlemlerin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı belirtilmiştir.

Bu bilgiler ışığında öğretmenler Bitcoin alabilir mi? Ceza Hukukuna göre öğretmenlerin Bitcoin alması ya da satması suç değildir. Çünkü bir eylemin Ceza Hukuku kapsamında suç olarak sayılabilmesi için, açık bir şekilde suç olarak değerlendirileceğinin belirtilmiş olması gerekmektedir.

Bitcoin ticaretinin suç olduğunu belirten herhangi bir ibare ise Ceza Hukukunda yer almamaktadır.

Vergi Hukuku açısından ise öğretmenlerin Bitcoin almasına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle, bu anlamda herhangi bir netlik, henüz söz konusu değildir.

Konu Disiplin Hukuku açısından ise şu şekilde değerlendirilebilir: Öğretmenler, Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alırlar. Dolayısı ile Bitcoin alım ve satımından elde ettikleri geliri beyan etmeleri gerekmektedir.

Öğretmenler Bitcoin Satabilir Mi?

Öğretmenler Bitcoin Satabilir Mi? Öğretmenler Bitcoin alabilir mi sorusuna yanıt verirken bu konuya da değinmeden geçmemeliyiz. Öğretmenlerin uymak zorunda oldukları Ticaret Yasağı kapsamında Bitcoin ile ilgili açık bir düzenleme bulunmuyor.

Buna göre öğretmenlerin Bitcoin alabilecekleri gibi satmalarında da herhangi bir sıkıntı bulunmadığını, Ticaret Yasağı düzenlemelerine dayanarak söyleyebiliriz.

Bu bilgiler diğer resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan Devlet Memurları açısından ise çalıştıkları kurum ya da kuruluşun, Hizmet dışında itibar ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunulmasına ilişkin anlayışına göre farklılık gösterebilmektedir.