Enflasyon Rakamları Memur Zammı İçin Yüzde 40 Sinyalini Nasıl Verdi?

Enflasyon Rakamları Memur Zammı İçin Yüzde 40 Sinyalini Nasıl Verdi?
Enflasyon rakamları memur zammı ile ilgili büyük bir alarm vermiş oldu. Memur maaşlarına bugün zam yapılmış olsa mmemur ve memur emekli maaşlarına yüzde kaç oranında zam yapılırdı? Temmuz ayında, rakamlar bu şekilde kalmaya devam ederse memur maaşlarına yüzde kaç oranında zam gelir? Anlık olarak 20.000 TL maaş alan bir memur emeklisi, her şey bu şekilde devam edecek olursa Temmuz ayı itibari ile kaç TL maaş alır? Enflasyon rakamları memur maaşları için neden önemli?

Enflasyon rakamları memur zammı yapılacağı sırada dikkate alınan en önemli kriterlerin başında geliyor. Bu nedenle de tüm memurlar enflasyon ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Memurlara Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Ve Temmuz ayının yaklaşması ile birlikte gözler bugün açıklanan 3 aylık enflasyon rakamlarına çevrildi.

enflasyon-rakamlari-memur-zammi.jpg

Enflasyon rakamları memur zammı hesaplamaları sırasında kullanılıyor. Ve Mart ayı enflasyon rakamları 3 Nisan'da açıklandı. Böylece 3 aylık enflasyon rakamları belirlendi ve 3 aylık memur maaşı zammı farkı da ortaya çıkmış oldu. Peki bu aşamada elde edilen rakamlar neler? Memur maaşları kaç TL olacak?

Mart ayında enflasyon aylık bazda 3.16 oranında artış gösterdi. Buna göre de memur ve memur emeklisinin alacağı üç aylık maaş zammı farkı 15.05 olmuş oldu.

Memur ve memur emekli maaşlarına yapılacak olan maaş zammı oranları şu şekilde belirlenmişti

• 2024'ün ilk 6 ayında %15
• 2024'ün 2. 6 ayında %10
• 2025'in ilk 6 ayında %6
• 2025'in 2. 6 ayında %5

Bu zam oranları, enflasyonun altında kalacak olursa uygulanacak. Bu oranların üzerinde bir enflasyon söz konusu olacak olursa memur ve memur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı da ilave edilecek.

Bugün açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarına göre memur maaşlarına eklenecek olan 3 aylık maaş farkı %15.05 olacak. Bu orana Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon farkı da eklenecek. Ve şu an itibari ile memur maaş zammının %25.05 oranında artacağını söyleyebiliriz. Ancak bu rakam Temmuz ayı ile birlikte, enflasyon bu şekilde stabil devam ederse %40 civarında bir memuzr maaş zammından söz etmek mümkün olacaktır.