S&P Global Türkiye'ye verdiği notla endişelendirdi: Kredi notu durağanın da altına düştü! Olumsuz senaryo korku yarattı!

S&P Global Türkiye'ye verdiği notla endişelendirdi: Kredi notu durağanın da altına düştü! Olumsuz senaryo korku yarattı!
S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çevirdi. Beklentiler Foreks Haber anketinde görünüm notunun değişmeyeceği yönündeydi..

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P Global), Türkiye'nin kredi notunu, ülkenin ekonomik performansını yansıtan "B" seviyesinde teyit etti. Ancak kurum, Türkiye'nin kredi notu görünümünü, 'durağan'dan 'negatif'e revize etti. S&P Global, negatif görünümün, Türkiye'nin kredibilitesine yönelik savunulamaz olarak kabul ettikleri parasal, mali ve ekonomik politika ortamlarından kaynaklanan riskleri yansıttığını belirtti. Bunun yanı sıra, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranı, yükselen kamu borcu ve ekonomik belirsizlikler, negatif görünümün sebepleri arasında yer aldı.

S&P Global, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin değerlendirmesinde, Türk lirasındaki zayıflama ve Türkiye'deki ekonomik belirsizliklerin, yerel para birimi cinsinden borcu olan şirketlerin ve bankaların kredi risklerinde artışa sebep olduğunu vurguladı. Ayrıca, S&P Global'in dolar beklentisi ise bu yıl sonunda 24 lira olarak açıklandı. Kurumun bu beklentisi, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranı ve ekonomik belirsizliklerin doların Türk lirası karşısında değer kazanmasına yol açacağı yönünde oldu.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ SENARYOLAR

sp-global-turkiyeye-verdigi-notla-endiselendirdi-kredi-notu-duraganin-da-altina-dustu-olumsuz-s (2)

Standard & Poor's gibi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin kredi notunu değerlendirirken olumlu ve olumsuz senaryolar ortaya koyuyorlar. Olumsuz bir senaryoda, Türkiye'nin kamu maliyesi veya finansal istikrarı üzerindeki baskının daha da artması durumunda, yeniden yaşanabilecek kur değer kaybı ile birlikte notların düşürülebileceği uyarısı yapılıyor. S&P Global, olumlu senaryoda, Türkiye'nin para ve finans sektörü politikalarının daha öngörülebilir ve etkin hale gelmesi ve ödemeler dengesi pozisyonunun güçlenmesi durumunda, başta TCMB net döviz rezervleri olmak üzere notların yükseltilebileceğine vurgu yaptı.

YIL SONU 24 TL OLACAK!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,1 büyüyeceğini ve gelecek yıl büyümenin yüzde 2,8'e, 2025'te ise yüzde 3,4'e çıkacağını öngörüyor. İşsizlik oranı için ise bu yıl yüzde 11,5 beklenirken, gelecek yıl yüzde 10,4'e, sonraki yıl yüzde 10,2'ye inmesi öngörülüyor. Enflasyon konusunda ise bu yıl yüzde 44,6 seviyesi görüldükten sonra, gelecek yıl yüzde 22,4'e, 2025 yılında yüzde 12,0'ye kadar gerileme olabileceği tahmin ediliyor. S&P Global ayrıca dolar/TL için bu yıl sonunda 24,00, gelecek yıl sonunda ise 27,00 beklentisinde bulunuyor.