Sabah Gazetesi' den bomba açıklama! 2. torba yasa ile Meclis'e geliyor

Sabah Gazetesi' den bomba açıklama! 2. torba yasa ile Meclis'e geliyor
Meclis'in açılmasıyla birlikte 2. önemli torba yasa gündeme gelecek. Bu yasada, Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve 1999 sonrası girişler için emeklilik için iki büyük reformun olması bekleniyor.

Ocak 2024'te kamu emekçileri için toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak ve milyonlarca kamu çalışanının 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek. Bu sürecin ardından Meclis'in açılmasıyla birlikte 2. önemli torba yasa gündeme gelecek. Bu yasada, Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olması bekleniyor.

Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adım, Bağ-Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlayacak. Bu düzenlemenin kapsamı belirlenecek ve küçük esnaf tespiti yapılacak. Yapılacak düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı belirlenecek.

Eğer yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7200 güne inecek. Böylece kadın ve erkek sigortalılar arasındaki emeklilik yaşı eşitlenecek. 7200 günü tamamlayamayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılacak. Ancak reformdan yararlanacakların kapsamının da tüm Bağ-Kur'luları etkileyip etkilemeyeceği belirleyici olacak.

Emeklilik sisteminde gerçekleşecek ikinci reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ekim ayında Meclis'e sunulması beklenen torba tasarı ile ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı model hayata geçirilecek. Bu düzenleme için öncelikle Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerekiyor. Devlet, isteğe bağlı sigorta için SGK'ya başvuran kadınlara prim desteği verecek.

Emeklilik reformu kapsamında bir düzenleme de yaş şartı için yapılacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. Meclis'e sunulacak torba tasarıda yer alıp almayacağı merak konusu. Çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılarak annelerin emeklilik süreçleri esnetilebilecek. Ayrıca annelerin uzaktan ve esnek çalışma modelleriyle bakıcı desteği gibi yenilikler de gündeme gelecek.

Faruk Erdem/ Sabah