Kredi Kartı Olanlar ve Kredi Kartı Kullananlar Dikkat! Yeni Dönem Başlıyor

Kredi Kartı Olanlar ve Kredi Kartı Kullananlar Dikkat! Yeni Dönem Başlıyor
Kredi kartlarında yer alan manyetik şeritler bir güvenlik sorunu olarak görüldüğü için 2024'ten itibaren bitirilmesi bekleniyor. 2024 itibarıyla bir kart üreticisi, manyetik kartların kullanımını tamamen sona erdirecek.

Kredi kartlarında yer alan manyetik şeritler bir güvenlik sorunu olarak görüldüğü için 2024'ten itibaren bitirilmesi bekleniyor. 2024 itibarıyla bir kart üreticisi, manyetik kartların kullanımını tamamen sona erdirecek. Manyetik kartların yerini biyometrik ve çipli kartlara bırakacağı zaman ise 2024 yılı sonrasındaki 10 yıl olarak görülüyor. Diğer yandan biyometrik kartların parmak izi kullanacağı belirtildi. Dünyanın en büyük kredi kartı üreticilerinden bir tanesi olan Mastercard 2024'ten sonra kartlarda yer alan manyetik şeritleri kaldıracağını açıklayarak köklü bir değişikliğe gideceğini ifade etti.

Kartlardaki Manyetik Şeritler Kalkıyor

Kartlar üzerindeki manyetik şeritlerin kaldırılması uygulamalı olarak ilk Avrupa'da başlayacak. Takvimler 2033'ü gösterdiğinde dünya genelinde manyetik kartların kullanımı tamamen sonlanacak. Manyetik şeritler dolandırıcılığa fırsat verdiği için uzun süredir güvenli olarak görülmüyor. Biyometrik ve çipli kartlar ise manyetik kartların yerini alacak.

Biyometrik kartların parmak izi kullanılacağı belirtildi ve manyetik şeritli kartlar IBM tarafından 1960'lı senelerce CIA için geliştirilmişti. IBM mühendisi Forrest Parry manyetik şeride yerleştirilmiş olan bilgiyi plastik kartla kullanmak isteğindeydi fakat Parry, uzun süre plastik ile manyetik şeridi birleştirmeyi aktif hale getiremedi. Daha sonrasında karısı ütü ile 2 parçayı birleştirmeyi teklif etti ve bu yöntem bu şekilde başarılı oldu.

Pandemi zamanında temassız ödemeye olan talep çok gitgide arttı. Hem kartlar hem de akıllı cihazlar ile yapılmış olan temassız ödemeler çok yaygın bir şekilde artış gösterdi. Yapılan açıklamaya göre manyetik şeritler kartlar üzerinden kalkacak onun yerine biyometrik çipli kartlar geçirilecek. Önümüzdeki 10 sene sonrasında dünya genelinde manyetik kartların kullanımı tamamen bitmiş olacak. Kartlar üzerinde yer alan manyetik şeritler dolandırıcılığa açık kapı bıraktığı için artık güvenli olarak görülmüyor.