Kızılay Başkanı İşine Son Verdi

Kızılay Başkanı İşine Son Verdi
Kızılayda Yaşananlar

Kızılay Başkanı İSTİFA Etti

Kızılay’ın Başkanı Kerem Kınık, 2016 yılından beri sürdürdüğü Türk Kızılay Genel Başkanlığı görevinden ayrıldığını duyurdu.Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında çadır satışı yapmasıyla eleştirilere maruz kalmıştı. Bugün Kızılay Yönetim Kurulu’na istifasını sunan Kınık’ın yerine kimin geleceği ise henüz belli değil. Türk Kızılay’dan yapılan açıklamada, istifa üzerine Kızılay Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile olağanüstü genel kurula gitme kararı aldığı belirtildi.

Kızılay başkanı neden İSTİFA Etti

Kınık’ın istifasının nedeni olarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrasında Kızılay’ın çadır satışı yapması ve bunun kamuoyunda tepki çekmesi gösteriliyor.

Ağırel, şöyle demişti. “Stokta 40 bin çadır vardı. Sağdan soldan 14 bin daha geldi. Toplam 54 bin çadırı AFAD’a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP’a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış. Bu yardım kuruluşları tüm ihtiyacı Kızılay’dan AFAD’dan alıyor duyarlı halktan da yardım yapıyoruz diyerek para topluyorlar. Denetleyecek kurum var mı? Ben hiç sanmıyorum. Deprem bölgesinde halen çadır eksiği var ve yaşanan durum bu” diye yazmıştı.

AHBAP Derneği Doğruladı :

“Derneğimiz de tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçmiştir. Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2 bin 50 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2 bin 50 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.”

Süreçte Neler Yaşanmıştı ?

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda savunma yapan Kınık, istifa etme konusundaki sorulara "Kızılay Başkanı istifa ederse tüzük gereği genel kurula gidilmesi gerekir. Kızılay'ın idari işleri durur ve kaotik bir durum oluşur" yanıtını verdi. Kınık, AHBAP Derneği'ne yapılan çadır satışına dair bir bilgisi olmadığını ve vatandaşların bağışlarıyla satılan bir çadırın olmadığını iddia etti. Ancak, Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Kızılay'ın deposundaki çadırlar depremin ilk haftasında AHBAP Derneği'ne satılmıştı. Kızılay Başkanı, bu iddiaların ardından istifa etmeyeceğini açıklamıştı.