Kamuda çalışan sözleşmeliler kadroya geçecek mi? Sözleşmeli kadro yasasının ayrıntıları neler? Kimler faydalanabilir..

Kamuda çalışan sözleşmeliler kadroya geçecek mi? Sözleşmeli kadro yasasının ayrıntıları neler? Kimler faydalanabilir..
Kamuda sözleşmeli olarak çalışan personelin kadroya geçirilmesine yönelik kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. 26 Ocak Perşembe günü Resmi Gazete'de yer alan bu yasa ile sözleşmeli personelin kadroya geçiş şartları ve kimlerin kadroya alınacağı netleşti..

Sözleşmeli personelin kamuya geçişiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Kanun teklifi yaklaşık 500 bin sözleşmeli personelin kamuya geçişini öngörüyor ve geçtiğimiz ay Meclis'e sunuldu. Kanun teklifi, Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair maddeler içeriyor ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemeyle birlikte, sözleşmeli personelin kadroya geçiş şartları belirleniyor ve kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçmesi mümkün hale geliyor. Sözleşmeliye kadro yasası, pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor ve detayları yakından takip ediliyor.

KADROYA KİMLER GEÇECEK?

kamuda-calisan-sozlesmeliler-kadroya-gececek-mi-sozlesmeli-kadro-yasasinin-ayrintilari-neler-ki (2)

Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren düzenlemeyle, 4/B maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarındaki sözleşmeli personel ile belediyelerde çalışan yaklaşık 200 bin kişinin kadro hakkı kazanması öngörülüyor. Bu sayıya, 230 bine yakın sözleşmeli öğretmen, sağlık çalışanı ve din görevlisi de dahil edilince, değişiklikten yaklaşık yarım milyon sözleşmeli personel faydalanacak. Düzenleme, vekil, ebe ve hemşireler, vekil hatip, müezzin ve kayyumlar, mahalli idarelerdeki personel, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan personel, vekil imam, kamu dışı aile sağlığı çalışanları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları gibi 4/B'li personeli kapsıyor.

KADROYA GEÇİŞ ŞARTLARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sözleşmeliye kadro şartları ve kapsamını açıkladı. Buna göre, halihazırda görevde bulunan yaklaşık 197 bin 4/B'li (4/C'den 4/B'ye geçenler de dahil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelin süre aranmaksızın kadroya geçirilmesi sağlanacak. Ayrıca, 227 bin civarında sözleşmeli öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisinin de kadroya geçirilmesi planlanıyor. Kapsama giren sözleşmeli personelin kadroya geçmeyi istememesi halinde ise hakları korunacak. Ayrıca, 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası nakilleri yapılabilecek. Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin ise sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebileceği öngörülüyor. Bu düzenlemeyle birlikte, kamudaki yaklaşık 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrolarına atanabilmesi mümkün olacak.