Kamu personeli alımında önemli kriz: Mülakat uygulaması kafaları karıştırıyor! Bu karara tepkiler çığır açıyor!

Kamu personeli alımında önemli kriz: Mülakat uygulaması kafaları karıştırıyor! Bu karara tepkiler çığır açıyor!
Kamu personeli alımında önemli kriz: Mülakat uygulaması kafaları karıştırıyor! Bu karara tepkiler çığır açıyor!

Kamu kurumlarının personel alımlarında mülakat uygulaması hala devam ederken, bu yönteme karşı çıkan birçok kesim bulunuyor. Özellikle sözlü mülakatlarla yapılan alımlara karşı tepkiler sıkça gündeme geliyor. Ancak bazı bakanlıkların mülakatsız olarak alım yapması da dikkat çekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 45 bin öğretmen alımına ilişkin yayınladığı takvimde sözlü mülakat uygulanacağı belirtilirken, Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı alımda ise mülakat yapılmayacağı açıklandı. Son yıllarda yaşanan tartışmalara rağmen, kamuda mülakat uygulamasının ne kadar süreceği ve alternatif yöntemlerin geliştirilip geliştirilemeyeceği konusu hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.

MEB' DE VAR, SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA YOK

Kamu kurumlarında gerçekleştirilen personel alımlarında sözlü mülakat uygulamasına ilişkin tartışmalar devam ederken, atama süreçlerinde mülakatsız alımlar da yapılabiliyor. MEB tarafından yapılacak olan 45 bin öğretmen ataması için atama takviminde sözlü mülakata yer verildiği açıklandı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan 42 bin 500 yeni sağlık personeli atamasına ilişkin açıklamalarda ise Bakan Koca, atamanın mülakatsız olarak gerçekleştirileceğini belirtti.

FARKLI UYGULAMALAR TEPKİYE YOL AÇIYOR

kamu-personeli-aliminda-onemli-kriz-mulakat-uygulamasi-kafalari-karistiriyor-bu-karara-tepkiler

Son dönemlerde kamu personeli alımlarında uygulanan mülakat sistemi tartışmaları sürerken, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak 42 bin 500 yeni sağlık personeli alımında mülakat uygulanmayacağı açıklanmıştı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, 45 bin öğretmen atamasına ilişkin takvimde mülakat uygulamasının olacağını açıkladı. Benzer sayılardaki atamalarda farklı uygulamaların olması öğretmen adaylarından tepki çekerken, "Sağlık Bakanlığı mülakatsız alım yapabiliyor, Milli Eğitim neden yapamıyor?" şeklinde eleştirilere neden oldu.

HALA ÇÖZÜM YOK

Kamu personeli alımlarında sözlü mülakat uygulaması, yıllardır tartışma konusu olmaya devam ediyor. Mülakatların adaletsizlik ve torpil gibi sorunlara neden olduğu iddiaları, tepkileri de beraberinde getiriyor. Mağdur olanlar, mülakatların kaldırılması gerektiği konusunda çağrılar yaparken, bakanlıklar ise mülakat sisteminin devamı yönünde kararlar alıyor.