Eski başkandan akılalmaz iddia: Merkez Bankası bu finansmanı sağlayamaz! Maksimum vade 91 gün olmalı!

Eski başkandan akılalmaz iddia: Merkez Bankası bu finansmanı sağlayamaz! Maksimum vade 91 gün olmalı!
Eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın bankalara yüzde 8.5 faizle bir yıllık finansman sağlamak için döviz karşılığı TL Swap Piyasası'nı kullanmasını eleştirdi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın kararının uygun olmadığını belirtti..

Türkiye, son dönemde pek çok doğal afetle karşı karşıya kaldı. Özellikle deprem gibi felaketler, yurt içinde ve yurt dışında yardım çağrılarını beraberinde getirdi. Bu doğal afetlerin ardından yurt dışından gelecek fonların deprem bölgesine ulaştırılabilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yöntemiyle işlem yapılabilmesine olanak sağladı.

Bu gelişme, Merkez Bankası'nın döviz karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nın faaliyet alanının genişletilmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. 1 hafta vadeli olarak gerçekleştirilen işlemlerin, fonların kullandırılmasına aracılık edecek bankalarla daha uzun vadelerde de gerçekleştirilebileceği açıklandı.

VADE 91 GÜNÜ GEÇMEMELİ

eski-baskandan-akilalmaz-iddia-merkez-bankasi-bu-finansmani-saglayamaz-maksimum-vade-91-gun-olm (2)

Eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın kararının uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Merkez Bankası'nın bankalara yüzde 8.5’dan bir yıllık finansman sağlama imkanı vererek döviz rezervini tükettiğini ve bankaları yurt dışından borçlanmaya teşvik ettiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) deprem bölgesine sağlanacak fonlara kolaylık sağlamak amacıyla bankalara döviz karşılığı TL Swap Piyasası'nda 1 yıl vadeli finansman sağlama kararı alması, tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz, sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulunarak, Merkez Bankası'nın kararının uygun olmadığını ifade etti. Yılmaz, "Para politikası amaçlı işlemlerin maksimum vadesi 91 günü geçemez." şeklinde bir açıklama yaptı.

MERKEZ BANKASI DÖVİZ REZERVİNİ TÜKETTİ

Yılmaz'ın bu açıklamaları, Merkez Bankası'nın aldığı kararın tartışmalara yol açmasına neden oldu. Bazı ekonomistler, TCMB'nin bu kararının ekonomik istikrarı olumsuz yönde etkileyebileceğini savunurken, bazıları ise bu kararın gerekli olduğunu belirtti. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz ise, Merkez Bankası'nın bu kararıyla ilgili olarak "Döviz rezervini tüketen Merkez Bankası, bankaları yurt dışından borçlanmaya teşvik edip buradan alacağı dövizleri seçime kadar doları tutabilmek için satmaya hazırlanıyor." şeklinde bir açıklama yaptı.