Eğitim Öğretim Başlıyor! Okul masrafları yüzde 105 arttı

Eğitim Öğretim Başlıyor! Okul masrafları yüzde 105 arttı
2023 2024 Eğitim Öğretim yılının başlamasına günler kala, kırtasiye fiyatları tırmanışa geçti. Eğitim Öğretim Başlıyor! Okul masrafları yüzde 105 arttı..

2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi için geri sayım başladı. Öğrenciler, okulların açılışını beklerken, veliler ise yeni bir mali dalga ile karşı karşıya kaldı. Okul üniformaları, kırtasiye malzemeleri, yol masrafları ve kantin harcamaları gibi giderler, katlanarak artış gösterdi.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, bir öğrencinin okul masraflarını geçen yılın verileri ile karşılaştırdı. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl 3.296 TL olan okul masraflarının, bu yıl %105'lik bir artışla 6.755 TL'ye kadar yükseldiği belirlendi. Karakoz, "Veliler, göz kamaştırıcı masraflarla yüzleşiyor" ifadelerini kullanarak, "Defterlerden kalemlere, çantalardan ayakkabılara, servis ücretlerinden kantin harcamalarına kadar pek çok ürün ve hizmette büyük ölçüde artış yaşandı. Veliler, kırtasiye malzemelerini zincir marketlerde veya toptancılarda uygun fiyatlarla bulmakta zorlanıyor. Fiyat etiketleri sürekli değişiyor, ürünlere sürekli zam yapılıyor" şeklinde konuştu.

"Ücretsiz Olmalı"

"Artık bu ülkede çocukları okutmak bile lüks hâline geldi" diyen Karakoz, bir öğrencinin ortalama giyim masrafının en az 3 bin TL civarında olduğunu dile getirdi. Karakoz, kırtasiye malzemeleri için 1.400 TL, yemek giderleri için 1.120 TL, ulaşım ve servis ücretleri için ise 1.306 TL harcanması gerektiğini vurguladı. Karakoz, "Veliler, artık çocuklarının giyim, kırtasiye, ulaşım ve yemek masraflarını karşılamak için yeterli maddi güce sahip değil. AKP iktidarı, öğrencileri ayaklarının üzerinde duramayacak hale getirdi, velilerin cebini boşalttı. Tüm okul ihtiyaçları için alınan KDV oranları düşürülmeli ya da öğrencilere bu ihtiyaçlar ücretsiz olarak sağlanmalı" şeklinde konuştu.