Depremin faturası çok ağır çıktı: Muhalefet tüm yıkımın raporunu çıkardı.. 126.3 milyar dolar zarar var!

Depremin faturası çok ağır çıktı: Muhalefet tüm yıkımın raporunu çıkardı.. 126.3 milyar dolar zarar var!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Maraş depremlerine ilişkin bir rapor hazırladı. 'Kahramanmaraş Depremlerinin Türkiye Ekonomisine Olası Maliyeti, Yansımaları ve Atılması Gereken Adımlar' başlıklı raporda, depremin maddi maliyetinin 126,3 milyar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan 'Kahramanmaraş Depremlerinin Türkiye Ekonomisine Olası Maliyeti, Yansımaları ve Atılması Gereken Adımlar' başlıklı rapor, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı depremin ekonomik boyutuna dikkat çekiyor. Raporda depremin maddi maliyetinin 126,3 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Ayrıca CHP, depremin Türkiye'nin 2023 yılında hedeflediği ekonomik büyüme hedeflerinde gerilemeye yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Raporda yer alan tahminlere göre, 2023 yılında Türkiye'nin ekonomik büyüme hedefi 6,2% olarak belirlenmişti ancak depremin neden olduğu hasar ve yıkımlar nedeniyle büyüme hedefi 1 puan geri çekilecek. Bu durumun, Türkiye'nin kişi başına gelirini de düşüreceği belirtiliyor. Raporda, depremin etkilerinin uzun süreceği ve birçok sektörü olumsuz yönde etkileyeceği ifade ediliyor.

SADECE VATANDAŞIN ZARARI 52 MİLYAR DOLARI GEÇİYOR

depremin-faturasi-cok-agir-cikti-muhalefet-tum-yikimin-raporunu-cikardi-1263-milyar-dolar-zarar (2)

CHP'nin hazırladığı rapora göre Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle oluşan bina kaybı ve hasarı 44,2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu rakama ev eşyalarındaki kayıpların 6,6 milyar dolarlık zararı ve kaybolan araçların 1,5 milyar dolarlık kaybı da eklenince doğrudan zarar 52 milyar doları aşıyor. Raporda ayrıca, deprem sonrasında Türkiye ekonomisine olası maliyetin 126,3 milyar dolar olacağı öngörülüyor. CHP, depremin ekonomik büyümeyi geriye çekeceğini ve 2023 büyümesinin 1 puan düşeceğini, bu nedenle kişi başına gelirin de düşeceğini belirtiyor.

FELAKETİN SEBEBİ TEK ADAM REJİMİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Kahramanmaraş Depremlerinin Türkiye Ekonomisine Olası Maliyeti, Yansımaları ve Atılması Gereken Adımlar' başlıklı rapora önsöz yazarak depremin oluşmasındaki sorumluluğun "Tek Adam Şahsım Rejiminin beceriksizliği" nde olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin maddi kayıpları telafi edecek güçte olduğunu söyleyerek, benzer acıları bir daha yaşamamak için büyük bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Demokrasiye, bilime, kurallara, liyakate, ortak akla ve iş birliğine dayalı yeni bir dönemi başlatmanın gerektiğini belirtti.