Depremde izinli sayılan öğretmenler için açıklama geldi! Genelgeye göre hakedişleri olacak mı? Ek ders ücreti alacaklar

Depremde izinli sayılan öğretmenler için açıklama geldi! Genelgeye göre hakedişleri olacak mı? Ek ders ücreti alacaklar
Depremde izinli sayılan öğretmenler için açıklama geldi! Genelgeye göre hakedişleri olacak mı? Ek ders ücreti alacaklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 2023/5 nolu "Afet Bölgesindeki Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, depremler sebebiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen şehirlerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanları kapsamaktadır. Bu genelgeye göre, depremler sebebiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, idari izinli sayılacak veya esnek çalışma usullerine tabi tutulacaklardır. Afetten etkilenme durumlarına göre il valilerince belirlenen tedbirler alınarak hizmetlerin aksatılmaması hedeflenmektedir.

Genelge kapsamında idari izinli sayılanlar, istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak, mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı tutulacaktır. Bu tedbirlerin amacı, afet bölgelerinde çalışan kamu personelinin mağduriyetini en aza indirerek, hizmetlerin kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Bu süreçte depremler sebebiyle ortaya çıkan zorluklara rağmen, kamu çalışanlarının özlük hakları ve maaşları da korunacaktır.

EK DERS ÜCRETİ VERİLECEK Mİ?

Toplu Sözleşmede yer alan hüküm uyarınca; idari izinli sayılan yönetici ve öğretmenlerin, eğitim öğretim faaliyetlerini yerine getiremedikleri süre boyunca, aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları belirtilmiştir. Öğrencilerin sınıf veya okul bütünlüğünde izinli olmaları sebebiyle eğitim öğretim faaliyetlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler de bu sürelerde aynı şekilde aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. Ancak, idari izinli olan öğretmenlerin görevlerinin görevde olan öğretmenlere dağıtıldığı ve bu süreçte üzerlerinde herhangi bir ders görevi olmayacağı konusu da belirtilmelidir. Bu nedenle, idari izin verilen öğretmenlerin yapmış sayılacakları ders görevi bulunmayacaktır.

MEB PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ

Milli Eğitim Bakanlığı MEB Personel Genel Müdürlüğü, ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olarak hareket ederek, depremler nedeniyle evleri orta ve daha ağır hasarlı olanlar ile birinci derece yakını vefat etmesi nedeniyle idari izinli sayılan eğitim yönetici ve öğretmenlerin, 13.03.2023 tarihinden itibaren idari izinlerine bağlı olarak fiilen yerine getirmedikleri ders görevlerini yapmış sayılarak ek ders ücretinden yararlandırılamayacaklarını belirtmiştir. Bu açıklama, toplu sözleşmede yer alan hüküm doğrultusunda idari izinli olan öğretmenlerin yapmış sayılacakları herhangi bir ders görevlerinin bulunmayacağı gerçeğine dayanmaktadır.