Kiracı Ve Ev Sahiplerine İlgilendiren Yepyeni Bir Dönem Başlıyor! 1 Eylül'de Her Şey Değişiyor

Kiracı Ve Ev Sahiplerine İlgilendiren Yepyeni Bir Dönem Başlıyor! 1 Eylül'de Her Şey Değişiyor

Kat mülkiyeti kira ortaklığın giderilmesi ve komşuculuk uyuşmazlığı konularında yılda neredeyse 126.000 adet dosya arabuluculuk vasıtasıyla çözülecek.

Kat mülkiyeti kira ortaklığın giderilmesi ve komşuculuk uyuşmazlığı konularında yılda neredeyse 126.000 adet dosya arabuluculuk vasıtasıyla çözülecek. Uyuşmazlıklara ise 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava açmadan önce mutlaka ara bulucuya gidilmesi gerekecek. Arabuluculuk ile görüşme süreleri de en fazla 4 hafta sürecek ve herhangi bir şekilde uzlaşılamaması durumunda dava konusu olabilecek.

Önce Arabulucu Sonra Mahkeme

Kat mülkiyeti kira ortaklığın giderilmesi ve komşuculuk gibi durumlarda ilk önce mahkemeye gidilerek dava açılıyordu. Mahkemenin ise bu konuda iş yükü Bir hayli artıyordu. Son alınan kararlar neticesinde anlaşamama durumunda önce arabulucu olan kişiye başvurulacak. Taraflar arasında herhangi bir şekilde çözüme kavuşmadığı durumlarda sonrasında mahkemeye başvuru yapılacak.

Zorunlu hale getirilmiş olan arabuluculuk konusu 74 bini kira olmak üzere kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi komşu hakkı gibi uyuşmazlıklarda toplamda 126.000 dosya mahkemeye hiçbir şekilde müracaat etmeden ara bulucu vasıtasıyla çözülebilecek. Arabuluculuk sistemi 2013’te başladı ve isteğe bağlı olarak uygulamaya konuldu. Adalet bakanlığı ise yeni düzenleme ile birlikte arabuluculuk iş uyuşmazlıklarından 1 Ocak 2028 ve ticari uyuşmazlıklarda da 1 Ocak 2019 tarihinde tüketici uyuşmazlıklarında 28 Temmuz 2020 tarihinde dava şartı haline gelmişti.

Daha öncesinde isteğe bağlı olarak sunulan bu arabulucu hizmeti son alınan kararlar neticesinde mahkemeye sunulmadan önce mutlaka görüşülmesi gereken merciler arasında bulunuyor. Şayet taraflar arabuluculuk sistemi ile birlikte herhangi bir sonuca varamazlarsa bundan sonraki aşamada mahkemeye son olarak dava açılabiliyor. Bugüne kadar 4 milyon 26.854 adet dosya arabulucu eline geçti. Gerekli görüşmeleri sağlayan 3 milyon 715.780 adet uyuşmazlıktan 2 milyon 581.397 adedi anlaşma sağlamış durumda.

Arabuluculuk sistemi çıktıktan sonra arabuluculuk başarı oranı ise %69 gibi yüksek bir rakamlara ulaştı. Adalet bakanı görevinde bulunan Bekir Bozdağ’ın talimatı üzerine bakanlık yetkilileri de arabuluculuk kapsamının daha da çok geniş çevrilmesine yönelik kanun teklifi için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Buradaki amaç ise mahkemeler üzerindeki yoğunluğun bir nebze olsun azaltılması. Bu çalışmaların hemen ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilip de yasa şekline gelen icra ve iflas kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunlar ile birlikte kat mülkiyeti kira ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkına dayalı olarak oluşan uyuşmazlıklarda ilk önce arabuluculuğa gidilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.