Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! Artık Herkes İstediği Kirayı Alamayacak! İlçe İlçe Sınır Geliyor! Fazla İsteyene Ceza

Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! Artık Herkes İstediği Kirayı Alamayacak! İlçe İlçe Sınır Geliyor! Fazla İsteyene Ceza

Son zamanlarda kiracı ve ev sahiplerinin anlaşmazlığına sürükleyen kira artış oranları hakkında açıklamalar geldi.

Son zamanlarda kiracı ve ev sahiplerinin anlaşmazlığına sürükleyen kira artış oranları hakkında açıklamalar geldi. Türkiye’de son bir yıl içerisinde gittikçe artan enflasyon fiyatlarından dolayı ev kiraları da bir hayli artmış durumdaydı. Hal böyle olunca ev sahibi ve kiracılar arasında birçok anlaşmazlıklar mahkemeye taşındı.

Devletin belirlemiş olduğu %25 yasal zammı geçen ve daha yüksek miktarlarda kira isteyen ev sahipleri kiracılar tarafından protesto edilmişti. Ocak ayından sonra artan ev kiraları fiyatlarına dur demek için belirli önlemler alındı.

Kiralar Neye Göre Artacak

Türkiye’de devam eden enflasyon artışından dolayı kiraları da yüklü miktarlarda zam yapıldı. Bu zamlardan dolayı ev sahibi ve kiracı olanlar karşı karşıya geldiler. Artık beline sınırlar kalkıyor ve kiralar belirli hesaplamalara göre artacak. Son zamanlarda artan enflasyon rakamları neticesinde kira zam oranlarının ne derece artış yapılacağı merakla bekleniyordu. Son 1 yıllık TÜFE ortalamaları alınarak belirlenecek olan zam oranları kiracılara çok yüksek gelmesinden sonra kiracı olan vatandaşlar çok zor durumlara sürüklendi.

Devlet ise bu tüfeğe göre belirlenecek olan zam artışlarının önlemini alarak Temmuz 2023’e kadar %25’i geçmeyecek olan bir zam oranını belirlemiş oldu. Bu süreler zarfında mevcut kiracısı %25 oranından daha fazla zam ödemeye mecbur bırakılmayacak olsa da kiralarla ilgili herhangi bir sınırın belirtilmediği de konuşuluyor. Türkiye’de gittikçe artan kira fiyatları sonrasında devlet toplamda 12 ay boyunca getirmiş olduğu %25’lik sınır Temmuz 2023 tarihinde son bulacak.

Temmuz 2023 tarihinden sonra %25’lik zam sınırı bitecek Ve bu zam oranının olmadığı bir ortamda kiralar belirli şartlara göre artış yaşanacak. Kiraz zamları senede bir defa ve evin kullanılmaya başladığı tarihten itibaren yapılacak herhangi bir şekilde ara zam söz konusu olmayacak. 1 Temmuz 2023 sonrasında herhangi bir sınırlamanın olmadığı ancak 12 aylık tüfe oranlarının dikkate alınarak bu artışın yaşanacağını ifade ettiler Türkiye’de %25 oranındaki sınır göze alınmadan 3000 liralık kira bedeli enflasyon rakamlarından sonra 5155 TL’ye çıkarken aradaki fark kiracının belini büktü.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.