Araç Sahipleri Süreyi Geçirirse Bir Daha Yararlanamayacak! Yeni Süre Hakkı Tanındı

Araç Sahipleri Süreyi Geçirirse Bir Daha Yararlanamayacak! Yeni Süre Hakkı Tanındı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük millet meclisi tarafından görüşülen ve yapılandırmaya dahil edilen trafik cezaları ile ilgili birçok vatandaş yapılandırmaya konu olacak.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük millet meclisi tarafından görüşülen ve yapılandırmaya dahil edilen trafik cezaları ile ilgili birçok vatandaş yapılandırmaya konu olacak. Yapılandırma yasası kapsamında toplamda 25 milyon araç sahibi derin bir nefes alacak ve yapmış oldukları borçlar yapılandırılacak ya da büyük bir çoğunluğu silinecek. Bu kapsamda araç muayene sürelerinin geciktirdiği her ay için %5 oranlarında ceza eklenen işlemlere büyük indirimler sağlanacak.

Örnek vermek gerekirse bir araç için 4.634 TL tutarında gecikme cezası yapılandırmaya dahil olması durumunda sadece 637 TL gibi düşük bir rakamda kalacak. Trafikteki bulunan araçların teknik aksamlarının düzgün olup olmadığının kontrol edilebilmesi amacı ile belirli aralıklarla yetkili kuruluşlarda yapılan araç muayene işlemleri devlet tarafından zorunlu bir şekilde yaptırılmakta. Belir aralıklarla yapılan muayenelerde Türkiye’de tek yetkili kuruluş TÜVTÜRK araç muayene istasyonları olarak biliniyor.

Araç hususi ve yeni ise 3 yıl sonra daha eski bir araç bulunuyorsa 2 yılda bir mutlaka TÜVTÜRK aracılığı ile muayene yapılması gerekiyor. Belirlenen aralıklarda muayenesini yaptırılmayan araçlarda ise muayene ücretlerinin yüzde beşi kadar gecikme ücreti olarak ceza işlemi uygulanıyor. Araçların muayene tarihi daha önce muayene edildiği tarih üzerinden de hesaplanıp araçların ruhsatına işleniyor. Aracın ruhsatında yazan tescil tarihi yerinde yer alan muayene geçerlilik süresi bu ruhsat aracılığı ile öğrenilebiliyor.

Muayene yapmak için muayeneye gelmeden bir ay önce internet aracılığı ile randevu alınarak ya da en az 9 gün öncesinde telefon aracılığı ile araç muayene randevusu oluşturulabilmekte. Randevu Türk’ün resmi internet sitesi üzerinden ya da 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezi aracılığı ile ya da e-devlet üzerinden online olarak alınabilmekte.

Araç muayene istasyonlarında çıkan ücret nakit ya da kredi kartı aracılığı ile ödenebiliyor. Ödemelerde taksit fırsatı verilmiyor. Buna göre traktör römorklu ya da römorksuz fark etmeksizin motorsiklet ve motorlu bisikletlerde muayene ücreti 575.84 TL iken otomobil kamyonet minibüs özel amaçlı taşıt arazi taşıdığı yarı römork ya da römorklarda bu tutar 1130.44’ye ulaşıyor. Kamyon otobüs çekici ve tanker gibi araçlarda ise muayene ücreti 1528.10 kuruş olarak belirlenmiş durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.