4 Büyük Banka İflas Etti, Bir Diğeri Tehlikede! Bankalar Tek Tek Açıklama Yapıyor! Vatandaşın Paraları Ne Olacak

4 Büyük Banka İflas Etti, Bir Diğeri Tehlikede! Bankalar Tek Tek Açıklama Yapıyor! Vatandaşın Paraları Ne Olacak

Küresel bankacılık krizinde, kripto piyasalarındaki düşüş ve müşteri panikleri sonucunda dört büyük banka battı; beşinci banka ise kritik durumda bulunuyor.

Küresel bankacılık krizinde, kripto piyasalarındaki düşüş ve müşteri panikleri sonucunda dört büyük banka battı; beşinci banka ise kritik durumda bulunuyor.

Kripto Piyasalarının Çöküşü ve Müşteri Panikleri Bankaları Vurdu

Dünya, 11 gündür dört büyük bankanın ardışık batışlarla karşı karşıya kaldığı küresel bankacılık krizine tanıklık ediyor. Kripto piyasalarındaki düşüş ve müşterilerin panikle mevduatlarını çekmeleri, Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature Bank ve Credit Suisse gibi dev bankaların batmasına sebep oldu. Şu anda Fifth Republic Bank da sallantıda ve krizin yayılma riski devam ediyor.

Krizin Etkilediği Bankalar ve Yaşanan Kayıplar

Silvergate, kripto endüstrisindeki değer kaybı nedeniyle çöken ilk ABD bankası oldu. Düzenleyiciler ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturmalarına rağmen, banka toparlanamadı ve 8 Mart'ta faaliyetlerini sonlandırmayı ve bankayı tasfiye etmeyi planladığını duyurdu.

Silicon Valley Bank, Silvergate'in iflas ilanının ardından gerilim yaşadı ve 8 Mart'ta 2,25 milyar dolarlık hisse satma planını ve yatırım portföyündeki önemli kayıpları açıkladı.

Signature Bank, 12 Mart'ta müşterilerin mevduatlarını çekmesiyle ABD tarihindeki üçüncü en büyük banka iflasını yaşadı. Federal düzenleyiciler, bankayı kayyuma devretti ve müşterilere mevduatlarının tamamına erişim hakkı tanıdı.

Bu gelişmelerin ardından, 2007-09 mali krizinden 14 yıl sonra, bankaların kırılganlığı ve düzenleyicilerin krizlere hazırlıklı olup olmadığı soruları yeniden gündeme geldi. Krize, yatırımcılar ve mevduat sahipleri için büyük bir belirsizlik yaratırken, finans sektöründeki güvenin sarsılmasına neden oldu.

Küresel Etki ve Geleceğe Dair Belirsizlikler

Amerikan bankalarının piyasa değerinden bu ay şimdiye kadar 229 milyar dolar silinirken, Hazine getirileri düşüyor ve piyasalar, Federal Rezerv'in yaz aylarında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını öngörüyor. Avrupa ve Japonya'daki bankaların hisse fiyatları da düşerken, finans sektöründeki kırılganlığın boyutu ve düzenleyicilerin bu tür krizlere karşı ne kadar hazırlıklı olduğu tartışılıyor.

Mevcut küresel bankacılık krizi, dünya çapında ekonomik istikrarı tehdit ederken, hükümetler ve düzenleyiciler, krizin yayılmasını önlemek ve finansal sistemdeki güveni yeniden sağlamak için nasıl bir yol izleyecekleri konusunda kararlar almak zorunda kalacaklar. Bu süreçte, yatırımcıların ve mevduat sahiplerinin geleceğe dair belirsizliklerle başa çıkmaları ve güvenli limanlara yönelmeleri bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum