Temmuz enflasyonu rekor olabilir!

Temmuz enflasyonu rekor olabilir!
Temmuz ayında başta akaryakıtta gelen ÖTV zamları ve ürünlerde ki KDV artışı sebebiyle, temmuz enflasyonu rekor düzeyde olabilir. İşte ekonomistlerin beklentileri..

Temmuz ayı itibariyle başta akaryakıta gelen ÖTV zammı ve sonrasında bazı ürünler de ki KDV artışı sebebiyle enflasyonun diğer aylara oranla yüksek çıkması kesin gibi. Peki temmuz enflasyonu ne kadar olacak? ekonomistlerin beklentileri neler?

Temmuz enflasyonu rekor olabilir

Her ay yapılan enflasyon beklenti anketine göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, merkez bankasının yüzde 58,2 olarak açıkladığı enflasyon, ekonomistlerin beklentilerine göre yüzde 61,01 olacak. Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,92 artış göstermişti.

REUTERS'a göre temmuz enflasyonu yüzde 9,1

Reuters'ın anketine katılan ekonomistler TÜFE'nin temmuzda aylık yüzde 9.1 artması, yıllık bazda ise sekiz aylık düşüşün ardından yeniden yükselerek yüzde 47.3'e çıkmasını bekleniyor.

Reuters'ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 6.4 ila yüzde 10.6 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler ise yüzde 43.50 ila yüzde 49.40 arasında bulunuyor.