Sıfır Araç Fiyatları Neden Düştü? Bu Durum Ne Zamana Kadar Devam Edecek?

Sıfır Araç Fiyatları Neden Düştü? Bu Durum Ne Zamana Kadar Devam Edecek?

Sıfır araç fiyatlarında yaşanan düşüşün sebebi Avrupa Birliği regülasyonu. 7 Temmuz 2024 itibari ile araç satışlarında yeni bir dönem başlayacak. O araçlar satılamayacak. Bu nedenle stok eritmek isteyen firmalar araçlara 300.000 TL'ye kadar indirim yapıp, faizsiz araba kredisi veriyor. Elbette bu durum ikinci el araçlara da yansıyor. İşte detaylar

Avrupa Birliği'nin yeni güvenlik donanımı regülasyonu GSR II, 7 Temmuz 2024 itibari ile hayata geçecek. Buna göre Türkiye'de, belirlenen özelliklere sahip olmayan araçların satışları yapılamayacak. Son dönemde sıfır araçlar için çok sayıda indirim ve faizsiz araba kredisi kampanyası yapılıyor. Bu bilgi ile birlikte araç fiyatlarının neden düştüğünü anlamak hiç zor olmuyor.

Araç Fiyatları Neden Düştü?

7 Temmuz 2024 sonrasında araç satışında yeni bir dönem başlayacak. Avrupa Birliği Güvenlik donanımı regülasyonu GSR II'nin bulunmadığı araçlar satılamayacak. Bu nedenle firmalar ellerinde bulunan stokları eritebilmek adına ya indirim kampanyası yapıyor ya da faizsiz araba kredisi veriyorlar. Yapılan indirimler %20'lere kadar ulaşıyor. Bazı sıfır araçlarda 300.000 TL'ye varan indirimler söz konusu.

Sıfır araç piyasasının düşmesi nedeniyle ikinci el araç fiyatlarında da bir düşüş söz konusu oluyor. Çünkü vatandaşlar, ikici el araç almak yerine daha uygun bir sıfır araç alma mantığı geliştiriyorlar. Haksız oldukları da söylenemez. Araç fiyatlarının neden düştüğü bu şekilde ifade edilebilir. Satıcılar tarafından konuya yapılan yorumlar, tüketicilerin acele etmesi ve stokların kısa sürede tükeneceği yönünde.

Peki hangi özellikler Avrupa Birliği regülasyonu ile araç satışında yeni dönem başlatacak?

• Acil durum frenleme sistemi

• Sürücü yorgunluk sistemi

• Kaza yeri kaydedici

• Ani frende flaşör desteği

• Akıllı hız yardımı

• Geri görüş kamerası

• Kör nokta uyarıcı sensörü