SGK uzmanından hakem Kurulu ve memura zam oranı açıklaması

SGK uzmanından hakem Kurulu ve memura zam oranı açıklaması
Memur maaş zamlarının belirleneceği hakem kurulu toplantısının ilki bugün yapılırken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, hakem Kurulu ve memura zam oranı hakkında açıklamalarda bulundu. İşte detaylar..

Milyonlarca kamu çalışanı ve emeklisi için hayati önem taşıyan 7. dönem kamu toplu sözleşmesi kapsamında Hakem Kurulu'nun ilk toplantısı başladı. Memur kesimi ile hükümet temsilcileri arasındaki görüşmeler Ağustos ayı boyunca sonuçsuz kaldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2025 için sunulan iki teklif arasındaki fark yüzde 45'e ulaştı. Bu nedenle Hakem Kurulu, bu yüzde 45'lik farka dayanarak karar almak durumunda" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 milyon kamu çalışanı ve 2,5 milyon emekli, 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. Yeni zam oranlarının belirlenmesi için Hakem Kurulu'na karar verme görevi devredildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Hakem Kurulu sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin En Büyük Toplu Sözleşmesi

Karakaş, bu toplu sözleşmenin memurlar ve memur emeklileri olmak üzere toplamda 6,5 milyondan fazla bireyi etkilediğini, memur aileleri göz önünde bulundurulduğunda ise bu sayının 25 milyona ulaştığını belirtti.

Aynı şekilde, memurlara uygulanacak oransal zam oranlarının kat sayısını etkilediğini söyleyen Karakaş, ocak ayında yürürlüğe girecek zam düzenlemelerinin kıdem tazminatı tavanını da içerdiğini vurgulayarak, "Ülkemizin en büyük toplu sözleşmesi olan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi, neredeyse ülke nüfusunun yarısını etkiliyor. İşçi kesiminin toplu sözleşmesine baktığımızda ise kamuda yaklaşık 700 bin kişi ve belediyelerde çalışanları göz önüne aldığımızda en fazla 1 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bu, ülkemizin en büyük toplu sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.